Granollers reclama a Educació que ampliï l'oferta d'FP a la ciutat

Dijous es va celebrar una sessió plenària del Consell de Formació Professional amb la participació dels responsables d'Educació

Societat, Economia

Acte de lliurament de les Beques Erasmus+ durant el ple del Consell d'FP de Granollers
Acte de lliurament de les Beques Erasmus+ durant el ple del Consell d'FP de Granollers

Granollers va celebrar dijous una sessió plenària ordinària del Consell de Formació Professional de la ciutat, en què participen tots els actors vinculats a l'FP: administració, empreses, gremis, sindicats, professionals de l'educació, etc. L'objectiu era analitzar la situació de l'FP a Granollers a partir d'un informe d'anàlisi i perspectives que va encarregar l'Ajuntament, i aprovar l'estratègia municipal en la matèria.

El consell va aprovar el pla de treball del curs 2021-2022, que té com a prioritat l'augment de places tant de grau mitjà com de grau superior a la ciutat. També vol disposar d'un sistema d'orientació propi per acompanyar les persones i els centres en tot el procés d'acreditació i reconeixement, i reforçar la indústria 4.0 aplicant tecnologia intel·ligent a la formació que permeti passar del món físic a l'artificial.

Igualment, també proposa un creixement en especialitats d'FP, sobretot de grau mitjà. Això implica reforçar els centres d'FP, sigui disminuint els grups d'ESO o ampliant les instal·lacions; crear un nou centre especialitzat en l'àmbit sociosanitari; especialitzar els centres; atraure noves formacions que el mercat necessiti; i incrementar l'oferta de cursos –tant d'FP inicial (grau mitjà, superior, cursos d'especialització) com d'FP per l'ocupació (a través de convenis amb entitats, empreses o gremis)–.

La sessió va comptar amb la participació del director dels serveis territorials d'Educació, Simó López, i el director general de Formació Professional de la Generalitat, Àngel L. Miguel Rodríguez, qui va assegurar que el departament té "molt en compte quines són les expectatives del territori", així com "les propostes per adequar l'oferta formativa a les necessitats d'alumnes, empreses i territori".  

Dèficit de places

Enguany, més de la meitat dels inscrits en cicles d'FP a Granollers es van quedar inicialment sense plaça: més de 1.100 inscrits per a poc més de 500 places. El problema, comú a tot Catalunya, es va resoldre al setembre amb l'obertura de més places disponibles en cicles online. Amb tot, l'Ajuntament insisteix en la necessitat d'ampliar l'oferta d'especialitats i places d'FP a la ciutat, sobretot en modalitat dual, ja que és un model amb uns índexs d'inserció laboral molt alts.

"Volem cada cop millor FP a Granollers, més i millor oferta i més especialitats", deia l'alcalde, Josep Mayoral. "Hem posat sobre la taula algunes dades per reflexionar sobre les estratègies de futur per ampliar l'oferta tant de famílies d'FP com del nombre de places, i per tendir a l'especialització dels centres a mitjà termini". I afegia: "La ciutat és un pol industrial important, i això és el que volem reforçar, així com les especialitats de serveis a les empreses".

Beques Erasmus+

A l'inici de l'acte es van lliurar les beques Erasmus+ de foment a la mobilitat internacional als 15 alumnes que van poder gaudir-ne el curs passat per acabar les pràctiques professionals en països com Eslovènia, Itàlia i Irlanda. Dels 15, quatre són estudiants de grau superior de l'INS Carles Vallbona, i 11 de grau mitjà. Aquests joves han passat entre un i dos mesos desenvolupant el que han après durant el cicle formatiu en una empresa dels seus respectius sectors.

Edicions locals