Inquietud de les escoles bressol per l'anunci del Govern sobre la gratuïtat de P2

La plataforma Som Educació de Base, que té com a portaveu la granollerina Mireia Bataller, veu amb preocupació que aquest curs es traslladi a les escoles de primària

Societat

La plataforma d'escoles bressol catalanes, Som Educació de Base, amb la granollerina Mireia Bataller com a portaveu, ha adreçat una carta al conseller d'Educació per mostrar la seva inquietud davant la possible pretensió del govern de traslladar P2 a les escoles de primària.

Tot i que les escoles bressol celebren el reconeixement de l'educació dels 0 a 3 anys com a etapa reglada, consideren que l'anunci de gratuïtat progressiva del Govern amaga "una realitat que és un atac directe als drets dels infants, de les famílies i dels professionals del 0-6. Aquesta etapa ha de ser tractada com es mereix i acompanyada d’uns professionals i unes instal·lacions que responguin a les necessitats dels infants". Així, consideren incloure P2 a les escoles "una barbaritat que no escolta per res la veu de l’infant ni de les seves famílies".

Els professionals de les escoles bressol asseguren que, en aquesta etapa cal desenvolupar un projecte educatiu prescriptiu establert per al cicle, com consta a l’annex del Decret 101/2010 del 3 d’agost, d’ordenació dels ensenyaments del primer cicle d’educació infantil, que ajuda als infants a desenvolupar les capacitats que guien l’etapa i facilitin el desenvolupament integral dels nens i les nenes. Per això es pregunten si les escoles públiques i concertades d'infantil i primària són el lloc adequat i adaptat a les necessitats d'aquestes edats. Actualment, les llars d'infants, segons la normativa recollida per decret, ha de complir requisits d’espais, d’organització, d’instal·lacions, de professionals, de projecte. "No es tracta de comprar mobiliari nou “més petit”; el projecte 0-3 va molt més enllà", alerten.

"Tot i que no s’ha declarat oficialment, tenim la desagradable sensació que l’objectiu del Departament és incorporar el P2 a les Escoles, com en el seu moment es va fer amb P3, P4 i P5 (també aleshores arran d'una baixa natalitat)", indiquen les escoles bressol. Des de Som Educació de Base es veu la proposta com "una decisió econòmica i política, no pedagògica".

A més, la plataforma alerta de la posada en risc de gairebé 10.000 dones mestres que treballen a les llars d'infants privades de Catalunya.

Edicions locals