El Gran Recapte d'Aliments s'aproparà al comerç de proximitat

El Xiprer, una de les entitats beneficiàries de la iniciativa, ha alertat que les famílies vulnerables ateses s'han incrementat un 15%

Societat

Natàlia Sanchis, Roser Brutau i Joan Hidalgo, al magatzem d'El Xiprer
Natàlia Sanchis, Roser Brutau i Joan Hidalgo, al magatzem d'El Xiprer

Montse Eras

La crisi provocada per la pandèmia ha significat "un degoteig constant i que no s'atura de més persones amb una situació de precarietat alimentària". Així ho assegurava dilluns a Granollers, la presidenta de la Federació Catalana del Banc dels Aliments, Roser Brutau, a la presentació de la campanya de voluntariat de la 13a edició del Gran Recapte d'Aliments, als magatzems d'El Xiprer, al polígon Ramassar.

A Catalunya el Banc d'Aliments té 267.000 beneficiaris, detallava Brutau, qui demanava a la ciutadania que "visualitzi aquest quart de milió de persones vulnerables; és molt fort", lamentava. El Gran Recapte 2021 se celebrarà als establiments entre el 19 i el 27 de novembre, i de l'11 de novembre a l'11 de desembre es podran fer aportacions en línia.

De fet, Natàlia Sanchis, gerent de la Fundació El Xiprer –una de la vintena d'entitats de la comarca que es beneficia de la recollida d'aliments–, alertava que la demanda ha crescut el darrer any entre un 13 i un 15%, de manera que El Xiprer lliure aliments a unes 1.100 famílies de Granollers, les Franqueses, Canovelles i la Roca. "El que més ens preocupa és la pobresa que s'ha cronificat en algunes famílies", indicava.

En línia però de proximitat

En aquesta ocasió, com l'any passat, el Gran Recapte tornarà a ser virtual arran de la pandèmia, de manera que es podran fer aportacions a través del web granrecapte.com –en forma de cistella d'aliments o de diners–, així com a l'hora de pagar a caixa dels establiments de les cadenes de supermercats participants. Una de les novetats d'aquesta edició, però, serà la crida al petit comerç i als mercats perquè també participi d'aquesta iniciativa solidària. "Tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que tenen molt present la proximitat, volem potenciar la col·laboració de botigues, més enllà de les grans superfícies que fins ara han participat". De fet, al Vallès Oriental l'any passat es va fer una primera experiència en aquest sentit i que va permetre "recaptar molt productes frescos" de parades del Mercat de Sant Carles i una desena de botigues més, remarcava la responsable d'El Xiprer.

Mentre que l'any passat s'iniciava aquest nou model a través d'uns tiquets de donacions, enguany aquestes es faran a través d'una App que, mitjançant la tecnologia blockchain, permetrà que les donacions quedin registrades i es vinculin a una entitat social del mateix municipi o barri de la botiga. Així, les entitats tindran un crèdit en aquell establiment per adquirir els productes d’alimentació que més necessitin. Els clients que facin les aportacions rebran un codi QR en què, si s'escau, tindran un certificat per desgravar la donació, que pot ser de qualsevol import.

Crida al voluntariat

L'acte de dilluns servia també per donar el tret de sortida de la campanya de voluntariat per aquesta 13a edició. Malgrat que la recaptació d'aliments no és física, sí que el cap de setmana del 19 i 20 de novembre hi haurà voluntaris a les grans superfícies per informar i esperonar la ciutadania a fer aquest gest solidari. Per sumar-se a l'equip de voluntariat del gran recapte només cal registrar-se a granrecapte.com. Al Vallès Oriental, l'any passat s'hi van desplegar 1.603 persones voluntàries, a 129 punts de recollida de 24 cadenes alimentàries, recordava Joan Hidalgo, delegat del Banc d'Aliments a la comarca.

Edicions locals