'Busco humanitzar i fer més sostenible el teixit empresarial'

La matemàtica especialista en cadenes de subministrament Anna Sáez de Tejada oferirà una xerrada en el marc del cicle Amb G de Granollers

Societat

Anna Sáez de Tejada
Anna Sáez de Tejada

"Com podem comprar roba de manera sostenible?". Aquesta és la pregunta que la matemàtica, doctorada en Gestió d'Operacions i docent Anna Sáez de Tejada mirarà de respondre en la propera xerrada del cicle Amb G de Granollers, que l'Ajuntament organitza el 18 de novembre (19 h).

Anna Sáez de Tejada (Granollers, 1986) explicarà d'on prové la roba que adquirim i què passa des que és cotó o qualsevol altra matèria primera fins que arriba a casa. I és que fa dos anys que és professora a l'escola de negocis IESE de la Universitat de Navarra en l'àmbit de Producció, Tecnologia i Operacions. És a dir, explica com és la cadena de subministrament, en especial dels productes tèxtils, i com introduir-hi mesures per "humanitzar el teixit empresarial actual, fer-lo més sostenible". De fet, aposta per aquesta tasca com a una via paral·lela a l'impuls del model de l'economia social i solidària.

I és que durant la seva trajectòria formativa i laboral, aquesta granollerina ha volgut "intentar fer alguna cosa positiva per a la societat". Va centrar els seus estudis en les conseqüències socials de la cadena de subministrament i com d'important és la traçabilitat del producte. "Amb eines estadístiques grans marques haurien pogut preveure la subcontractació", alerta, tot insistint en la importància de la visibilitat dels processos. De fet, "les marques famoses que han protagonitzat escàndols són ara les que actuen millor", assegura i destaca com la pressió del públic –el consumidor, les entitats, ONG, etc.– funciona per propiciar canvis que milloren les condicions als negocis. "Més enllà de la generació de negoci, a les classes ens centrem en la persona i en les conseqüències socials i sobre la sostenibilitat té l'estratègia empresarial i com es fa possible en el dia a dia", detalla.

En aquest àmbit universitari, Sáez de Tejada treballa ara en un projecte de negocis de roba que es lloga, i en un estudi sobre quin tipus de missatge cal emetre per convèncer el consumidor de reciclar la roba.

"Quan diem roba sostenible què volem dir? Cal tenir present molts aspectes i també què en fem després". Amb visió optimista, la ponent donarà pautes sobre com gestionar millor la roba usada.

De Granollers als Estats Units

Estudiant de l'Escola Salvador Espriu de Granollers –des d'on va arribar de l'escola bressol municipal Cangur– i de l'Escola Municipal del Treball (EMT), l'Anna va anar a estudiar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) on es va llicenciar en Matemàtiques i va cursar un màster en Enginyeria Matemàtica. "Necessitava feina i vaig fer d'ajudant de recerca d'un projecte de previsió de la demanda i em va agradar molt", explica Sáez de Tejada, que als 28 anys va decidir creuar l'oceà per fer el doctorat a la UCLA Anderson School of Management de Califòrnia, centrar en la cadena de subministrament. Fins als 33 anys va viure als Estats Units, on també va passar un any treballant com a investigadora postdoctoral a la McDonough School of Business de la Universitat de Georgetown, en el marc de l'economia circular.

Edicions locals