El Centre Excursionista de Catalunya premia la científica Marta Estrada

La granollerina ha rebut nombrosos reconeixements per la seva aportació a l'oceanografia i la biologia marina

Societat

Marta Estrada va rebre diumenge el Premi Columna, la distinció més important del Centre Excursionista de Catalunya
Marta Estrada va rebre diumenge el Premi Columna, la distinció més important del Centre Excursionista de Catalunya

La científica granollerina Marta Estrada ha rebut un nou reconeixement, en aquesta ocasió de la mà del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), que li ha lliurat el Premi Columna, en l'acte del 145è aniversari de l'entitat, celebrat diumenge al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.

La màxima distinció del CEC s'ha lliurat enguany a Marta Estrada i Miyares (Granollers, 1946), qui també ha rebut la Creu de Sant Jordi (2004), la Medalla de la Ciutat de Granollers (2005) i la Medalla d'Honor de l'Ajuntament de Barcelona (2017) per la seva contribució en l'àmbit de l'oceanografia i la biologia marina.

L’any Estrada 1976 es va doctorar en ciències biològiques, i va aconseguir amb un excel·lent cum laude i un premi extraordinari. Després de dos anys com a adjunta interina del Departament d’Ecologia de la Facultat de Ciències de la Universitat de Barcelona, va ingressar com a col·laboradora científica al Institut d’Investigacions Pesqueres, que actualment s’anomena Institut de Ciències del Mar, amb seu a Barcelona. Ha estat investigadora principal de nombrosos projectes de recerca sobre oceanografia biològica. Ha dirigit campanyes oceanogràfiques al Mediterrani i a l’Antàrtida. Actualment jubilada, al llarg de la seva vida professional ha ocupat càrrecs rellevants, com el de presidenta de la Societat Catalana de Biologia (1986-1989), cap d’unitat estructural d’investigació del Institut de Ciències del Mar (1986-1994); directora de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i cap del departament de Biologia Marina i Oceanografia del mateix institut. El 1999 va ser nomenada acadèmica electa de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Edicions locals