El pressupost municipal per a 2022 creix un 5,6% i arriba als 96,9 milions

El PSC hi ha incorporat una dotzena de propostes d'ERC i Junts, que hi van votar a favor

Societat, Política

El pressupost consolidat de l'Ajuntament de Granollers –el Museu i les societats municipals– per a 2022, 96.901.536 euros (un 5,6% més que el 2021), és el més expansiu del mandat. Això respon, segons indicava el regidor d'Hisenda, Jordi Terrades, a la "sortida de la situació més complicada de la Covid, tot i que no podem abaixar la guàrdia". El govern local vol "començar a afrontar reptes com la transició energètica i ecològica, amb mirada llarga, com a mínim fins a 2030", afegia. Les inversions arribaran gairebé als 12 milions.

Per fer-ho possible, Terrades recordava que, tot i que s'ha incrementat la pressió fiscal per sota de l'IPC, el govern recaptarà 1,2 milions d'euros més com a ingressos corrents, arran les modificacions a l'alça d'alguns impostos i taxes. Amb tot, recordava que les perspectives de recaptació a través de l'anomenat impost de plusvàlues s'han reduït en 800.000 euros. "Hem pressupostat a la baixa perquè fins que no es comenci a aplicar la nova normativa no sabrem quin és l'impacte" a les arques municipals. Davant aquesta incertesa, el fons de contingència ha crescut fins al milió d'euros.

En canvi, l'Estat transferirà 2,1 milions a l'Ajuntament, 1,7 milions més que enguany; i tot i haver desaparegut el fons Covid de la Generalitat, un nou programa de la Diputació ho compensarà, assegurava el regidor.

Pel que fa a les despeses, hi ha un increment de 3 milions de despesa ordinària, que es reparteixen entre 450.000 euros per l'increment salarial dels treballadors públics i l'impacte de la valoració de llocs de treball; els 1,8 milions arran del nou contracte d'escombraries i neteja i l'increment dels costos energètics, així com més inversió en ciberseguretat. Segons indicava Terrades, també hi haurà un increment de la despesa en programes d'atenció domiciliària, neteja de zones verdes en cap de setmana, subvencions a la promoció del comerç i als centres de formació en arts escèniques.

Acord amb ERC i Junts

La projecte de pressupostos per al 2022 del PSC es va aprovar amb els vots també d'ERC i Junts, després que l'equip de govern acceptés una dotzena de propostes de les dues principals formacions de l'oposició, "que es concretaran en el mateix document pressupostari o, a partir del març, quan es pugui aplicar el romanent de 2021", apuntava Terrades.

A proposta d'ERC, el govern augmentarà les partides pressupostàries per a beques i ajuts destinats a l'educació no obligatòria, menjador, a la pràctica esportiva i a l'escola de música. "És un primer pas per a un sistema de beques que garanteixi l’equitat a totes les activitats", afegia Núria Maynou. ERC també ha acordat amb el PSC augmentar la partida destinada a les bonificacions per a persones amb escassa capacitat econòmica per pagar l'IBI, i una partida de 100.000 euros per a la futura residència de gent gran del carrer Tetuan, pendent de fa anys i actualment aturada per repensar-ne el model.

De fet, en aquesta darrera proposta, els republicans coincidien també amb Junts per Granollers, que ha aconseguit acordar amb el PSC mitja dotzena més d'iniciatives. El regidor Josep M. Noguera apuntava que la partida per a les entitats del tercer sector que es dediquen a l'emergència alimentària augmentarà en 15.000 euros; la destinada a l'assistència psicològica a joves i adolescents, en 10.000, i també s'incrementarà la de renovació de voreres i accessibilitat a l'espai públic. A més, Junts ha acordat 40.000 euros per subvencionar comunitats de propietaris que vulguin instal·lar punts de recàrrega de vehicles; 50.000 euros per a millores energètiques a empreses; 100.000 per subvencionar empreses per ajudar a mantenir llocs de treball, i 80.000 per ajudar autònoms a mantenir l'activitat econòmica.

Les tres formacions van posar en valor el fet d'haver arribat a un acord. L'alcalde, Josep Mayoral, emfatitzava que "és un pressupost de suma, i aquesta és la millor notícia per a la ciutat perquè també és important que, en temps convulsos, a Granollers puguem explicar que sabem acordar".

Edicions locals