Albano Dante: 'La Catalunya republicana serà difícil, però l'Espanya que ve és impossible'

L'exdiputat al parlament va valorar la complexa situació del sobiranisme català en una xerrada organitzada per Òmnium, dimecres a Granollers

Societat, Política

Albano Dante, periodista i exdiputat al parlament, durant la xerrada a la Sala Tarafa de Granollers
Albano Dante, periodista i exdiputat al parlament, durant la xerrada a la Sala Tarafa de Granollers

Àgata Lasheras

Dimecres, la Sala Tarafa de Granollers va acollir la conferència d'Albano Dante Fachín, periodista i exdiputat al Parlament. A la ponència, organitzada per Òmnium, el polític va oferir el seu punt de vista entorn el moviment independentista i republicà català, i va fer especial èmfasi al moment actual en què es troba el país.

Fachín, impulsor de la plataforma Octuvre (periodisme independent i reivindicatiu) es va reivindicar com a "argentí de naixement i català per convenciment". En la seva trajectòria política, sent diputat dels comuns amb Catalunya Sí que es Pot, va posicionar-se a favor del moviment independentista, fet que segons afirma Albano Dante no va agradar a part del partit. Posteriorment, va abandonar la coalició i va passar a formar Front Republicà, del qual va ser cap de llista a Barcelona. 

"El país, en general, i el moviment sobiranista, en particular, viu un moment complex", va afirmar Albano Dante. Segons explicava, la situació amb la Covid-19, la gran repressió que pateix i la desorientació general són aspectes que estan afectant de manera negativa. Malgrat això, el catalanoargentí sostenia que "hi ha un intent transversal de fer una transició catalana". 

Albano Dante Fachín va proposar quatre accions que poden fer els ciutadans davant aquesta situació. La primera és pensar que "és una cosa normal que tots els moviments polítics tenen una oscil·lació". En segon i tercer lloc, afirmava que cal reflexionar entorn el concepte d'unitat i que les petites accions són importants i tenen una gran repercussió. Finalment, assegurava que, malgrat els dubtes que cada individu pugui tenir, cal recordar que "la repressió, la manca de respecte cap a Catalunya i el menyspreu continuaran, igual o pitjor".

A l'última part de la ponència, Fachín va voler animar els assistents a seguir amb el moviment republicà i sobiranista. "La Catalunya republicana serà difícil, però l'Espanya que ve és impossible", sostenia el polític, alhora que alertava de la perillositat del creixement de la ultradreta i el feixisme al territori espanyol. També va esmentar la preocupant situació del català, una llengua minoritzada i la qual "intenten destruir mitjançant la meva llengua materna, el castellà".

Edicions locals