Una dècada 'fantàstika'

El festival Fantàstik Granollers celebra 10 anys de promoció de la cultura alternativa

Cultura

Aquest any el Fantàstik homenatja l'actor Nicolas Cage amb una exposició i la projecció del film 'Prisoners of the Ghostland'
Aquest any el Fantàstik homenatja l'actor Nicolas Cage amb una exposició i la projecció del film 'Prisoners of the Ghostland'

Fa 10 anys, una colla d'amants del gènere fantàstic i de terror es van embarcar en l'aventura de muntar un festival a Granollers. El pinyol organitzatiu el conformaven els germans Jordi i Ramon Daví, Albert Quer i Joel Zarrias. Des d'aleshores les coses no han canviat gaire, per bé que l'Albert ja no hi és i s'han incorporat els nous fitxatges d'Àngel Risueño, Dani Luna i Albert Rodríguez. Com explica Ramon Daví, actual director del festival, "tota la gent que ha acabat formant part de l'equip abans havien estat voluntaris del Fantàstik o fans molt fidels"

Des de bon començament van tenir clar que la secció competitiva de curtmetratges havia de ser el cor del festival i el seu tret distintiu. Així, enguany hi competiran 16 curts provinents d'Espanya, França, Bèlgica, Països Baixos, Estats Units i Xile. "En el cas dels curts no s'han de pagar drets de projecció i és un material audiovisual de primera qualitat que només es pot veure en festivals especialitzats. Els curts són els eterns oblidats, però al final són les joies que la gent acaba gaudint quan ve al Fantàstik", diu Daví.

Els llargmetratges són el complement, l'esquer, i la present edició segurament és la més rodona en aquest aspecte: "aquest és l'any que hem pogut afinar més, programant quatre pel·lícules que vénen directament del festival de Sitges i que no han passat per sales comercials. És un luxe per Granollers i per la comarca". Es tracta de l'excèntric thriller sobrenatural Prisoners of the ghostland, del director japonès Sion Sono; la comèdia negra francesa Barbaque; la comèdia fantàstica japonesa Beyond the infinite two minutes i el drama fantàstic Tres, la primera pel·lícula de Juanjo Giménez després de la seva nominació a l'Oscar al millor curtmetrage de ficció per Timecode.

Punts d'inflexió

En la seva primera dècada, el Fantàstik ha tingut dues fites qualitatives que han marcat un abans i un després. La primera va ser la creació del Cinema Edison, el 2018, seu del festival, i la implicació del seu equip, amb Martí Pujadas al capdavant, a més de la innovació tecnològica del sistema de projecció professional DCP, que facilita l'accés a les pel·lícules. El segon ha estat el conveni amb el Mercat Audiovisual de Catalunya, que des de fa quatre anys contribueix a la dotació econòmica del gran premi del jurat. Això els ha permès posicionar-se dins la categoria de festivals de curtmetratges, rebent treballs que arriben d'arreu del món.

Les relacions amb altres propostes similars sorgides (com és el cas del Cardoterror de Cardedeu, el TerrorMolins de Molins de Rei, el Cryptshow de Badalona o el Festival Nits de Cinema Oriental de Vic) són de bon veïnatge. De fet, abans d'arrencar el projecte del Fantàstik es van asseure amb David Jordan i Daniel Masip, directors del festival cardedeuenc, per explicar-los la idea i demanar-los consell. Àngel Sala, director del festival de Sitges, va posar la cirereta quan va oficiar com a padrí del Fantàstik. Tot i això, Daví admet que "tenim una assignatura pendent que hem anat posposant: formar part de l'associació Terror Arreu de Catalunya, que engloba moltes iniciatives amb el nostre format".

En aquesta edició d'aniversari i postpandèmia, l'equip es reivindica amb l'eslògan Estem en forma per evidenciar que continua amb ganes d'oferir un oci alternatiu a Granollers. "Amb més o menys intensitat, el Fantàstik per a nosaltres és una segona feina no remunerada i que fem per amor al cinema i a la ciutat", conclou Daví.

Edicions locals