'Quant fa que no ens cuidem?' s'estrena al Cinema Edison

L'audiovisual, realitzat pels estudiants de 2n de Batxillerat Escènic del Celestí Bellera, gira entorn el concepte d'ecofeminisme

Cultura, Societat

Els estudiants de 2n de Batxillerat Escènic i la seva professora de teatre, Laura López
Els estudiants de 2n de Batxillerat Escènic i la seva professora de teatre, Laura López

Àgata Lasheras

El Cinema Edison de Granollers va acollir dijous el curtmetratge Quant fa que no ens cuidem?, un projecte dels estudiants de 2n de Batxillerat d'Arts Escèniques de l'Institut Celestí Bellera, que aborda des de l'abstracció el concepte d'ecofeminisme i pretén mostrar als espectadors la dependència dels humans amb la natura. L'estrena va comptar amb la conferència de Meritxell Joan Rodríguez, experta en qüestions de gènere i feminismes.

La directora del curtmetratge i professora de teatre, Laura López, va afirmar que el projecte va iniciar-se arran d'una xerrada de l'activista Yayo Herrero. "Va començar sent una cosa petita, però vam generar molt material i va agafar volada", constatava López. En un inici van informar-se per comprendre la importància del moviment ecofeminista, de lluita feminista i ecologista. Després, van seguir experimentant amb el cos i entenent que volien dir els conceptes ecodependència i interdependència

L'estudiant Dana Samblas explicava que, fins llavors, el terme era desconegut per ella i els seus companys, però que de mica en mica van integrar-lo. "Un dels aprenentatges més grans que hem pogut extreure del projecte és la importància de la nostra relació amb la natura", sostenia Bernat Fusté, un dels intèrprets del projecte. Ambdós estudiants afirmaven que ha estat un repte treballar a partir d'un concepte i generar des de zero, i van voler destacar la complexitat de portar el teatre a l'audiovisual. "Malgrat les dificultats, estem molt orgullosos del resultat. El curt ens ha ajudat a cohesionar-nos com a grup i a entendre'ns més els uns als altres", asseguraven els dos estudiants.

Finalitzada la projecció, Meritxell Joan va explicar com "tant l'ecologisme com el feminisme són lluites molt presents i interconnectades. Les dues volen transformar en plural el que ens envolta". Joan va donar èmfasi a la necessitat de "posar la vida al centre" i abandonar les tendències capitalistes i patriarcals que ens allunyen del planeta i el destrueixen. "La natura té les claus per cuidar-la, només l'hem d'escoltar", afirmava l'experta, tot posant en relleu que cal prendre consciència general i qüestionar els propis hàbits. 

La voluntat de Laura López, directora del projecte, és que el curtmetratge pugui tenir futur i arribar a més persones. "Per a nosaltres, poder arribar a estrenar al Cinema Edison ha estat molt catàrtic, però malgrat això es valora l'opció de poder traslladar el curt a alguna plataforma", avançava la mestra. Al perfil de YouTube de l'Ajuntament de Granollers es pot veure una mostra del curt. 

 

 

Edicions locals