El PSC reivindica els pressupostos generals de l'Estat per combatre la violència masclista

Els Jutjats de Granollers i Mollet van fer efectives 36 ordres de protecció a víctimes de violència masclista entre gener i juny

Societat, Política

Guinart, amb Ramírez i Llorente, a la seu del PSC a Granollers
Guinart, amb Ramírez i Llorente, a la seu del PSC a Granollers

El Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere destinarà l’any que ve 384.000 euros als municipis del Vallès Oriental per fer tasques de prevenció, detecció i sensibilització sobre la violència masclista. Aquesta quantitat, si s’aproven els pressupostos de l’Estat, “duplicarà la de l’any passat”, destacava divendres Lídia Guinart, diputada al Congrés i portaveu del PSOE a la comissió de seguiment del Pacte d’Estat, en una visita a Granollers amb el també diputat socialista Arnau Ramírez.

Aquests diners destinats a la comarca, que s’afegeixen als pressupostats en altres àrees per fer polítiques d’igualtat, formen part d’una partida de 40 milions per a tots els municipis de tot l’Estat i que l’any que ve “duplicarà els recursos que s’hi destinaven fins ara”.

Per municipis, Granollers rebrà l’any que ve 23.336 euros, mentre que Mollet, el segon municipi en població de la comarca, rebrà 21.389 euros en funció de diversos criteris, tant de població com de dones que formen part dels programes de seguiment i protecció. “El govern de l’Estat es pren molt seriosament la violència masclista”, deia Guinart, i per això “l’any que ve incrementarà els recursos per combatre aquesta xacra social”. Posava d’exemple l’augment del 15% en el pressupost del Ministeri d’Igualtat, més de la meitat del qual –285 milions– es destinaran directament a combatre la violència contra les dones.

Segons Guinart, un 41% de les dones de Catalunya diu haver estat víctima de violència masclista, i malgrat això, “s’està estenent un negacionisme molt preocupant”. “Entre els joves, per exemple, un de cada quatre nega la violència masclista”. Davant d’això, apuntava, “cal abordar aquest tema des de tots els àmbits, com el laboral o l’educatiu”, així com “posar fi a la mercantilització del cos de les dones”.

586 procediments al Vallès en només mig any

Mònica Llorente, secretària de Polítiques Feministes del PSC del Vallès Oriental, apuntava algunes dades més: els serveis d’atenció a les dones van atendre l’any passat 46.904 dones a l’àmbit metropolità, i el 35% de les agressions van ser a menors d’edat. A més, afegia, aquest any ja hi ha hagut 8 dones assassinades a Catalunya per la seva parella o exparella; 1.118 a tot l’Estat des del 2003.

Al conjunt del Vallès Oriental, de gener a juny d’aquest any es van iniciar 586 procediments judicials per tota mena d’agressions masclistes. En el cas del partit judicial de Granollers se’n van iniciar 455. En 95 casos es van sol·licitar mesures de protecció a les víctimes, de les quals només 31 es van fer efectives. Al partit judicial de Mollet, els procediments iniciats el primer semestre van ser 131, dels quals en 29 es va sol·licitar protecció i en només 5 casos es va fer efectiva.

Edicions locals