Steven Forti: 'L'extrema dreta utilitza la por i la canalitza cap a l'odi'

L'historiador va presentar dimecres el seu nou llibre 'Extrema derecha 2.0', una reflexió entorn el creixement de la ultradreta arreu del món

Cultura, Societat

Steven Forti, amb el seu llibre 'Extrema derecha 2.0', dimecres a Can Jonch
Steven Forti, amb el seu llibre 'Extrema derecha 2.0', dimecres a Can Jonch

Àgata Lasheras

Dimecres, el Centre de Cultura per la Pau Can Jonch de Granollers, va acollir la presentació del llibre Extrema derecha 2.0 d'Steven Forti. L'historiador italià, professor a la UAB, repassa la història de la ultradreta a escala mundial i reflexiona entorn el creixement d'aquesta ideologia en l'actualitat, donant especial rellevància a l'ús que en fa de les noves eines tecnològiques. L'acte, organitzat per Federalistes d'Esquerres (FED), va comptar amb un diàleg entre l'autor i Lluís Guix, activista cultural.

Guix va fer un repàs dels governs d'extrema dreta al llarg de la història i en la contemporaneïtat, com el d'Hongria o el de Polònia. L'activista també va voler posar sobre la taula les incògnites i possibles motius que s'amaguen darrere l'auge d'aquest pensament polític. "Com és que barris tradicionalment obrers voten a partits que els van en contra?", es preguntava Guix, mentre explicava als assistents els mecanismes que utilitza la ultradreta per estendre el seu discurs. 

En la mateixa línia, Steven Forti va afirmar que la majoria de la gent no confia en la política. Aquest fet, constatava, genera un rebuig cap a tot allò relacionat amb aquest àmbit. En una societat canviant, la qual genera preocupació als ciutadans, "l'extrema dreta utilitza la por i la canalitza cap a l'odi", sostenia Forti. Les noves tecnologies, segons l'historiador, són un altaveu d'aquests discursos ultradretans, que es nodreixen de les fake news i la postveritat i les usen "com a arma de destrucció massiva". 

Steven Forti considera que el millor que es pot fer per aturar el creixement de l'extrema dreta és aprendre què vol dir i quins mecanismes fa servir. "Cal conèixer l'enemic per combatre'l", explica en el llibre. A més, l'historiador insta la població a "no comprar el seu discurs" i intentar sortir de l'agenda temàtica que marquen els partits com VOX. Finalment, Forti va afirmar que és necessari conèixer el nostre entorn (veïns, companys de feina...) i crear xarxes per poder trencar amb els estereotips i prejudicis que promou l'extrema dreta.

Edicions locals