Granollers inaugura la nova plaça de Pompeu Fabra, al barri dels Instituts

L'antiga subestació elèctrica d'Endesa s'ha transformat en un espai obert, amb arbres i jocs infantils, i un vial que enllaça Jaume Balmes i Roger de Flor

Societat

Granollers inaugura la nova plaça de Pompeu Fabra, al barri dels Instituts
Granollers inaugura la nova plaça de Pompeu Fabra, al barri dels Instituts

L'Ajuntament de Granollers ha inaugurat aquest divendres la reurbanització del tram del carrer Pompeu Fabra que enllaça Jaume Balmes amb Roger de Flor, una obra que també ha comportat l'ampliació de la plaça que fins ara limitava només amb Jaume Balmes, i que des d'ara està oberta també a Roger de Flor. La plaça, que ha passat de 600 a 1.250 metres quadrats, ha incorporat bona part de l'espai que havia ocupat l'antiga subestació elèctrica d'Endesa, i la urbanització s'ha fet en paral·lel a la construcció de dos edificis de 48 habitatges. A més, s'han renovat bona part dels serveis, com enllumenat, clavegueram, conduccions de telecomunicacions i xarxa de subministrament d'aigua.

"Aquest nou espai obert canvia la mobilitat interna de la zona", destacava el regidor de Medi Ambient i Espais Verds, Obres i Projectes, Albert Camps, qui també subratllava l'"aposta pel verd" en les actuacions urbanístiques de l'Ajuntament. En aquest cas la plaça compta amb cinc parterres amb arbustos i 13 arbres nous –8 magnòlies, 3 lledoners i 2 pruneres–, que a l'estiu faran ombra a la nova zona de jocs infantils que s'hi ha instal·lat. També apuntava que l'adob dels parterres procedeix de la planta de tractament de matèria orgànica de la ciutat, de manera que "a poc a poc anem introduint el propi compost en la jardineria urbana".

Josep Mayoral, per la seva banda, recordava que l'obertura de la plaça i l'acabament del vial –amb un cost de 125.000 euros– s'ha fet en paral·lel a la construcció de dos blocs d'habitatges per part de la promotora Avantespacia, cosa que explica "la força transformadora de l'urbanisme concertat". I afegia: "Aquest espai ja es va plantejar fa més de 20 anys: hem aconseguit soterrar milers de metres lineals de cablejat elèctric i guanyar qualitat urbana".

Finalment, l'obertura del carrer al trànsit s'endarrerirà fins que Endesa elimini un quadre elèctric que queda al mig de la vorera i que ha de traslladar a un nou armari elèctric integrat al nou edifici.

Nomenclàtor

De moment la plaça no té un nom propi assignat. Segons explicava Camps, la comissió de nomenclàtor valorarà diverses propostes segons l'ús que tingui la plaça i es vagi veient més clarament si s'integra més a la zona de Jaume Balmes o de Roger de Flor. "Hem de valorar quins problemes o avantatges poden suposar per als veïns un possible canvi de nom", deia Camps. El que sí que es farà de moment és unificar les adreces dels blocs d'habitatges amb entrades des del nou carrer, de manera que tots passaran a ser carrer Pompeu Fabra.

Edicions locals