Granollers acull una nova edició de Parelles Artístiques, el projecte que fa conviure l’art i la salut mental

Diverses activitats acompanyen la inauguració d'una exposició col·lectiva amb les obres de creació sorgides d'aquesta experiència d'art comunitari

Cultura, Societat

Parelles Artístiques és una experiència d’expressió i de creixement personal a través de l'art
Parelles Artístiques és una experiència d’expressió i de creixement personal a través de l'art | Osonament

Un any més, Granollers se suma al programa Parelles Artístiques, un projecte comunitari que tracta de conscienciar contra l’estigmatització de la salut mental i que enguany arriba a la 15 edició. I ho fa amb una exposició i l’organització de diferents activitats paral·leles. La mostra Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental s’inaugura aquest dijous (19 h) a la Nau Dents de Serra de Roca Umbert Fàbrica de les Arts i es podrà visitar fins al dia 12.

Aquesta col·lectiva itinerant reunirà les 36 obres que s’han creat durant el projecte, realitzades amb diferents tècniques per parelles artístiques de les entitats de salut mental Associació el Far i Daruma (Vallès Oriental), Alterarte CFP (Maresme), Osonament (Osona) i CHM Grup Salut Mental (Barcelonès).

El dia abans, dimecres, la sala la Miranda de l’Espai d’Arts acull la representació teatral Caminar sobre els meus peus, a càrrec de Maria Manau i Marta Jover i la xerrada Art intuïtiu per al benestar emocional, a càrrec de Cris Méndez. El dia 9 Alba Cobo impartirà el taller en moviment Exploració personal a través de l’art, també a la Nau Dents de Serra. Finalment, el dia 15 es farà el taller de fotografia La veritat interna, a càrrec de La Bala Studio i La Filanda, de nou a la Miranda de l’Espai d’Arts. Totes les activitats s’han programat a les 19 h.

El projecte Parelles Artístiques neix el 2006 al centre d’atenció a persones amb problemes de salut mental i addiccions Osonament, de la comarca d’Osona. Es basa en la cooperació de dos artistes, un dels quals està vinculat a recursos de salut mental. El programa facilita que les persones puguin gaudir de l’art com a forma d’expressió i creixement i treballar amb altres persones que comparteixen un interès artístic, impactant positivament en el seu benestar.

El procés creatiu i personal que viuen els integrants de cada parella té un paper fonamental, per sobre del resultat final de les peces, encara que aquestes també es valoren a través del catàleg, de les exposicions itinerants que s’organitzen, i de la seva venda final.

L’objectiu és el d’afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones que tenen algun problema de salut mental i canviar la visió que existeix a la societat vers aquesta condició.

Des dels seus inicis el projecte compta amb el suport de Fundació Antiga Caixa Manlleu i el BBVA, col·laboracions que han contribuït a fer estendre’l i fer-lo créixer.

Edicions locals