Seguretat al Mundial: Mossos activa les unitats de drons, de subsol i canina

Agents especialitzats del cos policial fan diàriament tres requises al voltant del Palau d'Esports i als hotels on s'allotgen les delegacions

Societat

La unitat de subsol dels Mossos, fent un control de seguretat al Palau, divendres
La unitat de subsol dels Mossos, fent un control de seguretat al Palau, divendres

Durant els 19 dies que dura el Mundial d’Handbol Femení, els Mossos d’Esquadra de la Regió Metropolitana Nord duen a terme un dispositiu especial de seguretat al voltant del Palau d'Esports. Ho fan diàriament amb una triple requisa: una a dins i fora del palau amb la unitat canina; una altra amb la unitat de drons, per controlar el palau des de l’aire; i una altra amb la unitat de subsol.

La primera, la unitat canina, està especialitzada en la detecció d’explosius. Cada dia, abans de la competició, dos o tres gossos ensinistrats volten per les instal·lacions per revisar que no hi hagi cap artefacte o material sospitós. Aquest divendres ho han fet la Rumba, una gossa mestissa, el Sergei i el Max, dos pastors belgues malinoise, que han ensumat tots els racons de l’equipament, tant per dins com per fora: graderies, set de premsa, zona mixta, aparcaments... “Cal revisar-ho tot, perquè encara que tot el que entra al palau està controlat, mai se sap si una maleta o una bossa pot contenir algun material explosiu”, diu el caporal encarregat de la unitat.

Cada gos, de fet, treballa al voltant de 15 minuts diaris, i ho fa sempre acompanyat del seu propi guia. “Actuem abans de cada partit i quedem a requeriment per si surt alguna cosa durant la jornada”, explica el caporal. “A més, col·laborem amb els Tedax –grup especialitzat en la desactivació d’explosius– perquè, en cas de detectar alguna cosa, tinguem el suport d’especialistes per actuar i descartar que realment sigui un artefacte o no”. A més d’actuar al Palau d’Esports, també es fan controls diaris als hotels on s’allotgen les delegacions.

Control al subsol

A més de la unitat canina, abans de cada partit també actua la unitat de subsol, un grup creat el 1992 per garantir la seguretat d'un esdeveniment esportiu d'escala mundial com van ser els Jocs Olímpics de Barcelona. La unitat s’encarrega de revisar les obertures, el clavegueram i les conduccions subterrànies que hi ha al voltant de les instal·lacions que es vigilen.

En el cas del Palau d’Esports, cada dia es controlen 34 punts de registre, tant al mateix palau com als carrers d’accés. La majoria de tapes de clavegueram i de serveis estan segellades, i, com que no són prou grans perquè pugui accedir-hi una persona, s’observen amb una llanterna. “Sobretot, mirem que no hi hagi cap intrusió, cap sabotatge o cap element que pugui comportar un atemptat”, expliquen els agents encarregats de la vigilància subterrània.

Finalment, la tercera requisa depèn de la unitat de drons, encarregada del control des de l’aire. Aquesta és la unitat més recent, estrenada a finals de juny pel Mobile, i controla l’espai aeri perquè no entri cap altre dron i també fa vigilància des de la seva perspectiva. “Hi ha coses que abans només es podien fer amb helicòpter, i ara els drons permeten més possibilitats”, conclou el caporal dels Mossos encarregat del dispositiu.

Edicions locals