El músic Joan Vidal publica el seu quart disc en col·laboració, i al març es podrà escoltar en directe

El segell JazzGranollers Records continua apostant pel talent català i per la creació contemporània

Cultura

El disseny gràfic del disc és obra del granollerí Amador Garrell
El disseny gràfic del disc és obra del granollerí Amador Garrell

El segell discogràfic JazzGranollers Records suma una nova referència al seu catàleg. Amb el títol Black Pool Suite aquest disc és una nova col·laboració a tres bandes entre el compositor i bateria granollerí Joan Vidal, el pianista menorquí Marco Mezquida i el quartet Barcelona Clarinet Players, liderat pel músic, també menorquí, Martí Guasteví.

El projecte té el seu origen quan aquest prestigiós quartet amb més d'una dècada de dedicació a la música contemporània fa un encàrrec a Vidal, especialista a crear il·lustracions musicals a partir de textos literaris. Si en anteriors ocasions s'havia inspirat en obres literàries com la Trilogia de Deptford de Robertson Davies o l'assaig literari El somni de Coleridge de Jorge Luis Borges, aquesta vegada ho ha fet amb Dublinesos, l'homenatge de James Joyce a la ciutat de Dublín de principis del segle XX.

Vidal n'ha extret una sèrie de relats per traçar un viatge musical a través dels seus personatges i el resultat és una partitura per a quartet de clarinets, piano i percussió. Com ja és habitual en ell, torna a situar-se a mig camí entre el jazz, la improvisació i la música contemporània, amb sonoritats que recorden l'obra d'Olivier Messiaen o Django Bates. En paraules de Guasteví, "és una música que neda entre dues aigües. A vegades recorda a Stravinski, i altres, al jazz. Amb unes parts on els clarinets li donen la dimensió clàssica, i altres on s'afegeixen el piano i la bateria".


Set poemes visuals i sonors que recreen històries d'herois anònims, que viuen realitats molt diferents en una mateixa ciutat. Són peces on "la soledat, l'amor o la pèrdua són els motors que alimenten aquest engranatge format per breus narracions".

La relació entre Vidal i els Barcelona Clarinet Players es remunta al 2015, arran de la publicació del disc Toma Café. Aquest és el setè disc de la formació i el quart per a Vidal, que ha significat també un nou retrobament amb Marco Mezquida, un dels grans talents sorgits de l'escena jazzística i un altre músic al qual les costures d'aquest gènere li queden petites.

El 30 d'octubre el disc es va estrenar al Teatre de l'Orfeó Maonès de Maó i el 4 de març es presentarà en directe, al Casino, en el marc del 32è Festival de Jazz de Granollers. Fins aleshores, es pot escoltar a la plataforma digital Spotify o bé adquirir en format físic a la llibreria La Gralla i al web dels Barcelona Clarinet Players (www.bcnclarinetplayers.com).

El disc compta amb la col·laboració del granollerí Amador Garrell, que signa el disseny gràfic a partir d'il·lustracions fetes per l'artista visual mallorquí Pere Ginard. Unes imatges creades expressament per l'ocasió que, a manera de postals, il·lustren els diversos moviments de la suite.

Edicions locals