'El projecte polític de la independència ha d'estar per sobre de les dinàmiques dels partits'

El conseller de Territori i Sostenibilitat l'octubre de 2017 va ser a la Sala Tarafa dijous per reflexionar sobre l'evolució política dels últims anys

Política

Josep Rull amb Vicenç Relats, dijous a la Sala Tarafa
Josep Rull amb Vicenç Relats, dijous a la Sala Tarafa

Després d’Albano Dante Fachín i Gonzalo Boye, dijous va ser el torn de l’exconseller Josep Rull en el cicle de xerrades que organitza Òmnium del Vallès Oriental. Rull, qui va ser conseller del govern català durant el referèndum de l’1 d’octubre, va mantenir un diàleg amb el periodista Vicenç Relats i va presentar el seu llibre 1 dia d’octubre i 2 poemes (Símbol Editors), escrit durant la seva estada a la presó.

D’una banda, l’extitular de Territori i Sostenibilitat va admetre alguns errors que van fer fracassar la implantació de la república. “No és que no estiguéssim preparats per a l’endemà, perquè Catalunya ja té moltes estructures d’Estat que funcionen des de molt abans de declarar la independència”, deia. “La qüestió és que no estàvem preparats, ni volíem estar-ho, davant d’un escenari de confrontació violenta com el que plantejava l’Estat”.

En aquest sentit, afirmava que el govern va deixar escapar l’oportunitat de declarar la independència el 3 d’octubre, el dia que milers de persones van sortir a rebutjar la violència policial i l’Estat estava “del tot noquejat”. “No vam gestionar bé els temps, perquè vam creure que els primers dies d’octubre hi havia marge per a la negociació en termes de dret internacional”, deia. “Però la UE no es mou per emocions, sinó per interessos”, i, “en cas de violència, hauria reaccionat els primers dies d’octubre, però el dia 27 ja no”.

D’altra banda, malgrat no haver reeixit la implantació d’un Estat propi, Rull feia una lectura positiva de totes aquelles experiències: “Ara sabem del cert què hi ha darrere el mur de l’Estat; quins són els camins transitables i els impracticables”, i apuntava que l’Estat és “extraordinàriament dèbil”, perquè “per desactivar-nos ha de desmantellar el seu propi estat de dret”.

No obstant això, també alertava que “Espanya és capaç de tot per defensar la seva integritat territorial”, i que la cúpula del poder judicial espanyol està “fora de control en termes democràtics”. Per això, deia, “hem de ser molt forts i tenir molta determinació per tirar endavant”, i per fer-ho feia una crida a la “unitat” dels partits independentistes, que considerava la clau de la victòria de l’1-O.

“Aquells dies no hi havia fronteres entre partits i tots miràvem endavant”. “Després es va començar a esquerdar la unitat i van tornar els interessos partidistes i els retrovisors”, lamentava. “Per això cal establir un nou full de ruta des de la unitat, posant per davant el projecte polític de la llibertat del país”. I sobretot, “no deixar-se endur per la por, i continuar pensant, dient, fent i piulant, perquè l’esperança és més poderosa que la por”.

Edicions locals