Cricursa, al Coll de la Manya, presenta concurs de creditors amb 60 milions de deute

La davallada de vendes durant la pandèmia ha coincidit amb un moment de fortes inversions de la companyia

Economia

Al febrer, l'aleshores conseller Damià Calvet va visitar la fàbrica, al Coll de la Manya I Arxiu
Al febrer, l'aleshores conseller Damià Calvet va visitar la fàbrica, al Coll de la Manya I Arxiu

L'empresa de vidres corbats Cricursa, amb seu al Coll de la Manya, i cinc de les seves filials han presentat concurs de creditors. Ho fan amb un deute acumulat proper als 60 milions d'euros, segons publicava diumenge La Vanguardia. El concurs arriba després de dos anys de grans dificultats a causa de la caiguda de la demanda arran de la pandèmia, que ha coincidit, a més, amb un període de forta inversió del grup, en què ha triplicat els actius.

Entre d'altres, l'empresa ha incorporat dues fàbriques a la Sentiu de Sió i Balaguer, que han permès ampliar la producció a la fabricació de vidre pla i de vidres corbats de grans dimensions, de fins a 18 metres de llarg. Per fer-ho ha comptat amb el suport econòmic de l'Institut Català de Finances, però just quan s'esperaven els fruits d'aquestes incorporacions va arribar la pandèmia i les vendes no han estat les esperades. De fet, la facturació de l'últim any, al voltant dels 25 milions d'euros, ha estat la meitat de la pressupostada.

Al capdavant de l'empresa, fundada el 1928, hi ha Ferran Figuerola i Alejandro Sasplugas, membres de la tercera generació familiar. Els gestors aposten ara per la continuïtat i la intenció és arribar a un acord amb tots els creditors i presentar un pla de pagaments per abonar els deutes, amb l'objectiu de mantenir la viabilitat i els prop de 350 llocs de treball de la companyia.

Cricursa és una empresa de referència en el sector, amb presència en edificis emblemàtics de mig món, com el Museu de la Universitat de Navarra, a Pamplona; l'Institut de Neurociència de Princetown, als EUA; la seu de Citybank, a Londres; i la Universitat de Torí, entre d'altres. Un dels seus últims encàrrecs ha estat la fabricació de l'estrella que, des de fa unes setmanes, culmina la torre de Santa Maria de la basílica de la Sagrada Família.

Edicions locals