Mor a 75 anys l'activista cultural Joan Illa Morell (JIM)

Va ser director del Centro de Iniciativas y Turismo, una entitat amb la qual va portar figures com Dalí i Miró a Granollers

Cultura, Societat

El Faraó JIM –Joan Illa Morell– el 2019, qui va vestit amb una túnica groga | Josep Soley
El Faraó JIM –Joan Illa Morell– el 2019, qui va vestit amb una túnica groga | Josep Soley | Josep Soley

L'activista cultural Joan Illa Morell, conegut com a JIM, ha mort dimarts als 75 anys. Va ser una figura clau en l'arribada de les avantguardes artístiques a Granollers als anys 70. De fet, va ser director del Centro de Iniciativas y Turismo (CIT), entitat a través de la qual va organitzar la primera Mostra Internacional d'Art Homenatge a Joan Miró, que el 1971 va portar reconeguts artistes d'arreu d'Europa a la ciutat, inclosos el mateix homenatjat.

De fet, aquell mateix 1971 també havia organitzat la Mostra d'Art Jove amb la participació, entre d'altres, d'un jove Benito, García Sevilla i Carlos Pazos–, així com el Festival de Música Progressiva al camp de futbol de Palou i les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra - Homenatge Pau Vila. "En aquella època van passar moltes coses i de molta importància, i en gran part gràcies al JIM", explicava amb motiu del 50è aniversari de la Mostra Internacional el pintor Jordi Pagès, que defineix Joan Illa com "un personatge irrepetible, que era molt persuasiu; convencia a grans artistes per col·laborar-hi". De fet, també era amic de Salvador Dalí i el 1974 va organitzar un happening del pintor a la Porxada.

JIM va ajudar a néixer una nova generació d'artistes a la ciutat. El CIT, una entitat institucional, "es va desbordar amb JIM al capdavant, que portava a Granollers Pau Riba o Sisa", recordava el pintor Vicenç Viaplana, qui reconeix que per a ell el Concurs d'Art Jove que havia organitzat JIM va ser "un pas qualitatiu. Allà va començar tot". De fet, aquest certamen granollerí és considerat una de les fites més rellevants del naixement de l'art conceptual a Catalunya.

El mateix Joan Illa Morell, en el catàleg de la Mostra Internacional, explicava per què aquesta activitat cultural frenètica succeïa a Granollers: "els joves de la comarca vallesana han pres consciència que cal aplegar-se i intervenir activament en la vida pública per desbancar els falsos convencionalismes, desvincular-se d'una tradició decadent i inaugurar, per contrast, una societat més comunicativa, lliure, imaginativa i original".

En els darrers anys, Joan Illa Morell s’havia centrat en el club creat al voltant de la seva figura i de l’Associació d’Amics del Faraó JIM, que enguany celebrava el 10è aniversari de l’associació que organitza trobades i actes culturals. Fins abans de la pandèmia JIM havia programat activitats culturals a la Sala Multiespai del carrer Tetuán.

La vetlla serà avui, a partir de les 16 h al Tanatori de Granollers, i la cerimònia de comiat serà dijous a les 11.30 h.

Edicions locals