Jocs i joguines, una compra anticipada

Tret dels joguets amb xips o aparells electrònics, com videoconsoles, no es preveu que hi hagi cap falta d'estocs

Economia

Els jocs de taula s'estan convertint en una activitat social cada cop més arrelada, també entre els adults
Els jocs de taula s'estan convertint en una activitat social cada cop més arrelada, també entre els adults

Segons dades de la consultora NPD, la venda de joguines a Espanya va créixer quasi un 4% fins al setembre respecte al 2020, i a final d'aquest any es preveu un altre augment similar amb la intensa campanya de Nadal i Reis, el moment en què es venen gairebé la meitat de joguines de tot l'any. La incògnita és si la indústria podrà proveir tota aquesta demanda arran de la crisi de subministraments. Segons fonts de la indústria, al voltant d'un 10% de productes no arribaran a temps per Nadal i Reis. Seran, sobretot, articles electrònics i procedents d'Àsia, de manera que la majoria de retards es concentraran en el sector dels videojocs i les videoconsoles.

Malgrat això, bona part de les botigues de joguines de la ciutat confien que faran una bona campanya, al nivell del 2019. De fet, la majoria han notat força moviment des de fa setmanes, potser perquè els clients han tingut por de no trobar allò que busquen a l'últim moment.

El soldat plantat, botiga històrica del carrer Barcelona, ha notat un increment d'encàrrecs des de començaments de novembre. Tot i que en algun cas concret s'ha notat la falta de subministraments, expliquen que no hi ha falta d'estoc "Nosaltres fem les comandes de la campanya nadalenca al juny, de manera que just després de l'estiu ja teníem gairebé de tot", diu Alicia Escribano. La botiga mira de diferenciar-se amb la venda de joguines de fusta i de materials reciclats, i les nines, com sempre, són el producte estrella per Nadal.

Dau Jocs, al carrer Roger de Flor, també ha detectat anticipació en les compres. "No cal patir, perquè no hi haurà cap problema d'estoc", assegura Joaquim Pocurull, qui sí que admet "retards en les entregues per part dels proveïdors". Aquí, els jocs que més es venen són les nines, els peluixos interactius i els jocs de taula clàssics, i "han ressorgit amb força figures com els Pokémon". "Hi ha novetats, com sempre, però no ha estat un any de grans sorpreses i innovacions", diu Pocurull. També apunta que els últims anys s'ha notat una tendència a l'alça de jocs per a joves i adults, i que cada cop més les nenes incorporen jocs que tradicionalment han estat de nens.

A Homoludicus, al carrer Sant Jaume, també hi ha hagut un degoteig constant des de principis de novembre. "Potser per la por de quedar-se sense productes o per evitar aglomeracions, però la gent ha avançat força les compres", diu Rafa López, qui apunta que "els clients estan cada cop més informats i molts ja saben què volen". En aquest cas, com a la resta de botigues, també expliquen que alguns productes han trigat més a arribar, però que "hi ha estoc suficient". En aquest cas la botiga està especialitzada en jocs de taula, "una activitat social cada cop més arrelada, també entre els adults". Segons expliquen, encara és aviat per veure quin és el joc que té més sortida, entre altres coses perquè "en només dos mesos hem posat a la venda unes 125 novetats".

Finalment, a l'Abacus del carrer Pompeu Fabra esperen que la venda de joguines s'animi les pròximes setmanes, ja que de moment "no hem notat un augment significatiu" de clients. "Pensem que, com sempre, la gent esperarà a l'últim moment", diu Miguel Muñoz, qui també confia a recuperar l'activitat de 2019. Aquest establiment ha apostat especialment per les propostes STEAM –jocs basats en la ciència, la tecnologia, l'enginyeria, l'art i les matemàtiques–,
per productes produïts a Europa i per nous assortiments per fer treballs manuals, tant per a infants com per a adults.

Edicions locals