Fat Marron, un exemple de superació a través de la música

Les seves primeres cançons s’acosten a les 70.000 visualitzacions a YouTube

Cultura

Les cançons de Fat Marron (Ramon Serra) combinen el català i el castellà
Les cançons de Fat Marron (Ramon Serra) combinen el català i el castellà | Fat Marron

Amb quinze anys era un adolescent amb problemes d’obesitat i abocat al carrer, freqüentant ambients poc recomanables. Però en Ramon Serra ha sabut distanciar-se d’aquelles experiències vitals marginals gràcies al rap. “A través de la música vaig veure que podia expressar-me, que podia explicar-ho tot i parlar d’aquelles coses que potser no podia explicar-li a ningú, ni al meu millor amic ni a la meva mare, amb qui tinc molt bona relació. Era una via d’escapament”, confessa. També ha estat un mitjà per construir-se una identitat diferent, d’aquí l’elecció del seu nom artístic: Fat Marron, un joc de paraules en anglès i castellà, clarament autoreferencial.

Un cop fet el pas, es va unir a altres companys amb inquietuds comunes per crear Skeptical Vision (SKV) un col·lectiu local obert que aplega artistes de música urbana, productors, dissenyadors d’audiovisuals o mànagers. De moment, conformen aquest grup Luis Cornejo (Dogma), Arnau G. (Shaw), Pablo González (LaPaca), Ferran Matamala (Kalashowi), Kevin Maldonado (Kevin Louvre) i Juan Marinas (Fussy)

Comptant amb aquest suport, Serra va començar a compondre cançons, sempre amb una inspiració autobiogràfica. “Avui dia es creen estils musicals gairebé cada dia, però penso que s’ha perdut el missatge. Jo sempre he cregut molt en el rap consciència, el que fuig de la superficialitat i dels aspectes més materials. Aquest és el meu estil”, opina Serra.

El seu primer tema va ser Al detalle i la discografia va continuar amb tres senzills publicats a través de plataformes digitals de forma gratuïta: Buscando mi salsa, Soy leyenda i No nací loco. Entre tots tres acumulen més de 68.000 visualitzacions a YouTube des de l’estiu. “Com que ens movem a les xarxes, la part visual és molt valorada, i nosaltres també volem transmetre un missatge a través de la imatge”. Com a curiositat, el videoclip del primer tema es va enregistrar en part a la cuina del restaurant DO, on treballava de cuiner. Serra creu que hi ha similituds: “Quan faig una cançó és com quan faig un plat: li dono voltes, miro el que hi puc afegir i que no perquè quedi bé. Al cap i a la fi és buscar la seva peculiaritat”.

Una de les senyes d’identitat de Fat Marron és l’ús del català i el castellà. Una mostra d’això és la cançó Bona sort i salut, publicada l’octubre i recolzada amb un vídeo enregistrat al barri de Ponent i a Canovelles. “El català està mal vist fora de Catalunya, però la gent hauria de separar el tema polític, fugir de l’estereotip i escoltar més les lletres”, apunta el raper.

El seu darrer treball és Ácido, estrenat l’1 de desembre i que ja ha superat les 3.600 visualitzacions. En els pròxims dies arribarà un nou tema i videoclip, meitat en català i meitat en castella, Ja sé qui sóc, de to més melòdic.

Arran de la creació d’SKV aquesta comunitat estan atraient a nous perfils, “gent a la qual li agrada fer samplers, o que canta o que masteritza”, amb l’objectiu d’aprofitar tots aquests talents en un equip ben compenetrat i amb major visibilitat.

Edicions locals