Els Amics dels Pastorets lluiten per plantar cara a l'infern pandèmic

L'entitat tem que es pugui produir un positiu que obligui a confinar actors i, per tant, a suspendre l'obra

Cultura

En Lluquet i en Rovelló són dos joves que acaben dins els Pastorets
En Lluquet i en Rovelló són dos joves que acaben dins els Pastorets | Arxiu

Fa 12 mesos, l'Associació Amics dels Pastorets va fer un gran esforç organitzatiu per mantenir aquesta tradició nadalenca a la ciutat. El muntatge es va aprimar de manera significativa, els assajos es van fer telemàticament o amb grups molt reduïts per minimitzar el risc de contagi i la logística dalt de l'escenari es va haver de simplificar, sempre actuant amb mascareta. Malgrat totes les dificultats, les tres funcions previstes es van poder dur a terme, amb un aforament reduït a la meitat. Per la veterana entitat va representar tota una fita i, com diu la seva presidenta, Imma Ortega, "estem contents i va ser un èxit poder-ho fer".

Enguany la situació semblava més propícia per treure's l'espina, però cada dia que passa es complica una mica més i la companyia viu amb molta angoixa aquest tram final fins a l'estrena. Els assajos ja s'han traslladat de Llevant Teatre –on van arrencar a l'octubre–, al Teatre Auditori, i tot l'equip està pendent de les notícies sobre la sisena onada, per si les autoritats imposen noves restriccions.

La temença més gran és que pugui produir-se un positiu, fet que obligaria la persona a fer 14 dies de confinament, amb la qual cosa es perdria tots els assajos, amb tot el que això representa. "I depèn de quin personatge sigui, estaríem obligats a suspendre l'obra, perquè no podem tenir covers per a tots els papers principals, que són 26", adverteix Ortega, que es dol per la falsa sensació de normalitat que sembla presidir el dia a dia: "Jo ho estic passant pitjor que l'any passat. Fa un any hi havia moltes restriccions que donaven una certa seguretat; en canvi, ara, tot val: a la feina, al transport públic... Estem amb un risc súperalt i passant contínuament WhatsApp de prevenció a tots els companys, perquè ara mateix depenem d'un fil. Estem patint molt".

La versió 2021

Daniela de Vecci torna a assumir les tasques de direcció, per quarta i última vegada. Els seus Pastorets tindran un format idèntic al de l'any passat, tret de petits efectes de posada en escena, com el gos real que acompanyarà en Jeremies.

La novetat més rellevant és l'estrena d'una Lluqueta, interpretada per la jove Núria Amaya. A més, els personatges de Satanàs i Llucifer s'han animalitzat; el primer és una cabra amb cos d'home i el segon un rèptil.

Repetiran per segon any consecutiu els timbalers de la colla dels Diables de Granollers i també es recupera un nen Jesús de carn i ossos, en substitució del nino utilitzat l'any passat. Aquesta vegada la canalla apareixerà junta, amb mascareta i sense separació per grups. Els personatges principals, en canvi, aniran sense. En els moments més àlgids poden coincidir fins a 30 persones dalt de l'escenari.

Per a Marc Felipe, ajudant de direcció, els Pastorets són "el conte de Nadal per excel·lència. Una història d'aventures de la qual tothom n'ha sentit a parlar, però que no tothom ha vist", fet pel qual fa una crida a omplir el Teatre Auditori de Granollers. Les tres funcions programades es faran dissabte (19 h) i diumenge (12 i 19 h). 

Edicions locals