L'únic mestre artesà sabater de l'àrea de Barcelona obre taller a Granollers

Francesc Coher, especialista en arreglar sabates i articles de pell, obre un negoci tradicional i singular al carrer Navarra

Economia

Francesc Coher, mestre artesà sabater
Francesc Coher, mestre artesà sabater

Aquest desembre ha obert al número 14 del carrer Navarra el taller Artesà Coher, un establiment especialitzat en la reparació i l'adaptació artesanal de calçat, la restauració de bosses, jaquetes, carteres, cinturons i articles de pell. La firma va néixer el 1989 a Barcelona. En poc temps va consolidar-se com un taller amb personalitat pròpia, i a poc a poc va anar creixent fins a esdevenir una referència en el sector de la reparació artesanal de calçat i articles de marroquineria, amb clients de tot Catalunya, la resta de l'Estat i altres països d'Europa.

De fet, el taller compta amb productes exclusius fets amb pells i materials de gran qualitat, amb proveïdors d'Itàlia, Alemanya i Anglaterra, a més dels locals. "Aprofundim en el treball artesà, però alhora també introduïm tecnologia", diu el seu responsable, Francesc Coher, que mostra orgullós les màquines de cosir que utilitza, algunes pràcticament úniques a Europa i arribades del Canadà.

Amb el títol de mestre artesà reconegut per la Generalitat el 2014, Coher ha decidit ara fer el salt a Granollers, una tendència inversa a la de molts negocis que busquen més projecció. "Conec bé aquesta zona perquè vaig créixer a Lliçà de Vall, i feia temps que em plantejava sortir de Barcelona i venir aquí", diu Coher. "La ciutat crema i aquí hi ha molta més tranquil·litat, hi ha un tarannà més agradable".

El mestre artesà admet que ha aprofitat la jubilació de Joan Montpart, ara fa uns mesos, per ocupar aquest espai de reparació de calçat a la ciutat: "eixamplem o estrenyem botes, tenyim bosses o calçat, folrem sabates, canviem talons, cosim cremalleres i tenim soles de muntanya, plantilles, llevataques i productes per conservar la pell", diu el responsable del taller.

Un ofici que es perd

Coher és l'únic mestre artesà sabater titulat en actiu a la província de Barcelona, una distinció que avui seria impossible d'obtenir perquè no hi ha un gremi de mestres sabaters que avali aquest reconeixement. "Fa uns anys hi havia el gremi de mestres sabaters, constituït l'any 1202. Però poc després de celebrar els 800 anys va desaparèixer", lamenta Coher.

De fet, antigament hi havia molts mestres artesans que facilitaven aprendre l'ofici, però "tot això ha desaparegut, tal com ho està fent aquest i molts altres oficis". El sabater, que assegura gaudir molt de la seva professió després de 32 anys, reclama no deixar perdre aquestes feines tradicionals i el treball artesà: "treballem amb el cap i ho definim amb les mans", diu.

Edicions locals