L'Ensemble Una Cosa Rara proposa una visita al Cafè Saumell per revisitar alguns gèneres populars

El trio d'intèrprets tocarà amb clarinets originals de la segona meitat del segle XIX

Cultura

Oriol Garcia, Carlos Moliner i Naum Monterde són els clarinetistes de l'Ensemble Una cosa rara
Oriol Garcia, Carlos Moliner i Naum Monterde són els clarinetistes de l'Ensemble Una cosa rara | TAG

Després del parèntesi nadalenc, el Cicle Carles Riera, organitzat per l’Escola Municipal de Música per recordar la tasca d’aquest músic i pedagog desaparegut, reprèn l’activitat amb els seus concerts de petit format al Teatre Auditori.

Divendres (20 h) conviden tothom a entrar al Cafè Saumell, evocant aquells establiments populars de l’Havana durant la segona meitat del segle passat, quan la ciutat bullia d’activitat. 

En un racó d’aquest cafè imaginari, un trio de clarinets interpreta les peces més de moda en aquells dies. Contradanses, havaneres i tangos s’alternen amb els millors números d’òpera i sarsuela. També marxes i polques, i fins i tot algun danzón. El fil musical és ple de les notes de compositors tan diversos com el mateix Manuel Saumell, Ignacio Cervantes, Ignacio Carrillo, José White, Giacomo Rossini o Jacques Offenbach. La proposta encara té més encant en saber que els clarinets amb què toquen són ben especials, perquè tenen 150 anys d’antiguitat.

Els artífexs d’aquest viatge en el temps són Oriol Garcia, Carlos Moliner i Naum Monterde, part de l’ensemble Una Cosa Rara, un col·lectiu “amb ganes de descobrir la història i d'explicar les històries que hi ha darrere la música”. Cafè Saumell! s’afegeix a espectacles i tallers anteriors, com Notes&Films, Clarinetàrium, Bufar i fer ciència o El tast, molts d’aquests pensats per a escolars o per a un públic familiar. De fet, un dels components del trio, el garriguenc Oriol Garcia, professor del departament de música antiga al Conservatori de Granollers i a l’Escola Municipal de Música de la Garriga,  també conrea una faceta com a autor de contes infantils.

Clarinets i contradanses!

El viatge a Cuba començarà una hora abans del concert quan, seguint la pista del compositor cubà Manuel Saumell, el trio d’intèrprets detallarà com van descobrir les contradanses locals, una música de ball que va servir de llavor per fer néixer noves músiques, com el bolero o l’havanera. 

En aquest aperitiu gratuït, els espectadors també podran saber més coses sobre els venerables instruments antics de l’Ensemble Una Cosa Rara.

Edicions locals