La burocràcia atura l'estrena de la unitat psiquiàtrica inaugurada fa dos mesos

Daruma ha denunciat l'endarreriment i la Generalitat assegura que s'està "ultimant el procés perquè estigui en funcionament l'abans possible"

Societat

El 4 de novembre es va inaugurar la primera unitat de recuperació en salut mental del Vallès Oriental, un equipament de psiquiatria que disposa de 18 nous llits de subaguts per a persones que necessiten ingressos de mitjana estada. De moment, però, i passats més de dos mesos, aquests no han pogut acollir cap pacient.

"Quan vam inaugurar sabíem que ens faltava un petit tràmit per posar en funcionament la unitat, però pensàvem que seria a finals de novembre", apunten fonts de Benito Menni CASM de Germanes Hospitalàries, qui gestionarà l'equipament. L'entitat, amb qui el CatSalut ha concertat les places, assegura que no coneix el motiu de l'endarreriment, però confirma que el Departament de Salut ha d'acabar de tramitar les autoritzacions per a l'obertura.

De fet, l'associació de familiars per a la salut mental del Vallès Oriental Daruma, alertava divendres d'aquest endarreriment i assegurava que el Cap de Psiquiatria l'atribuïa a motius burocràtics: "falta un paper d'autorització del Departament de Salut", indica l'entitat en un comunicat signat pel seu president, Francesc Ventura.

Daruma insisteix: "les persones que pateixen un trastorn de salut mental i els seus familiars ja ens trobem amb prou entrebancs burocràtics perquè ara mateix, tit i fer dos mesos que disposem d'aquest equipament, encara no s'hagi posat en funcionament". L'escrit de Daruma vol ser "un crit d'alarmar" per demanar l'obertura immediata de la unitat psiquiàtrica de subaguts.

Actualment, a l'Hospital de Granollers hi ha una planta psiquiàtrica per a aguts, però les persones que necessiten més temps per a la seva recuperació i rehabilitació s'han de derivat al CASM de Sant Boi, al Baix Llobregat. Amb tot, en el conjunt de Catalunya hi ha una manca de places per respondre a la demanda d'aquest tipus d'equipaments per a la salut mental. La nova unitat de Granollers té capacitat per a 18 places.

El Departament de Salut assegura que "s’està ultimant tot el procés perquè estigui en funcionament l’abans possible".

Edicions locals