Granollers Mercat estudia la creació d'una comunitat energètica als polígons

Una quinzena d'empreses participen cada any del servei de gestió energètica compartida, que el 2020 va permetre un estalvi de 81.000 euros

Economia

Granollers Mercat estudia la creació d'una comunitat energètica als polígons
Granollers Mercat estudia la creació d'una comunitat energètica als polígons

Granollers Mercat estudia la possible creació d'una comunitat energètica als polígons industrials de Granollers per donar continuïtat al servei de gestió energètica compartida del qual ja es beneficien cada any una quinzena d'empreses. Aquesta comunitat energètica és un mecanisme organitzatiu que permet que diferents actors locals –en aquest cas les empreses– participin activament de la transició energètica de forma conjunta, sigui produint energia, compartint-la o establint fórmules de gestió i estalvi energètic. Això facilitaria la implementació de projectes col·laboratius entre les empreses, sistemes d'autoconsum compartit o altres iniciatives, com la compra agregada d'energia.

De fet, Granollers ja compta amb un servei de gestió energètica compartida als polígons industrials. Es tracta d'una iniciativa publicoprivada promoguda per Granollers Mercat amb el suport de les associacions d'empresaris dels polígons industrials, que proposa incorporar la gestió energètica eficient en el dia a dia de l'activitat de les empreses, de manera que puguin millorar la seva competitivitat. A través d'aquest sistema, les empreses tenen l'oportunitat d'aplicar mesures per reduir el consum i el cost energètic, l'impacte que generen al medi ambient i treballar per implementar projectes de generació d'energia renovable.

Més de 80.000 euros d'estalvi

En l'edició 2019-2020, per exemple, van participar-hi 14 empreses dels polígons Congost, Jordi Camp, Coll de la Manya i Font del Ràdium. Van ser Amcor Flexibles España SL, Velutex Flock SA, Aluminera Extrusion SA, Plasticband SA, Cosmo International Fragrances SL, Pfisterer Upresa SA, Lacteos del Vallès SA, Proalan SA, Ceisa Solutions SA, Clar Carton SA, entre d'altres. En total van aconseguir una reducció en consum de 42.420 kWh i van reduir l'emissió a l'atmosfera en més de 10 tones de CO2 durant tot l'any. Econòmicament, l'estalvi assolit va ser de 81.269 euros en un any. Malgrat aquestes dades, el potencial d'estalvi encara era molt més elevat: 668.000 kWh, 161 tones de CO2 i 88.000 euros anuals.

D'altra banda, les empreses participants van disposar de l'assessorament d'un expert en energia durant un període de 6 mesos, així com d'un servei remot i permanent per fer un seguiment del consum i la facturació. Opcionalment, l'empresa pot ampliar l'assessorament amb una visita mensual a la planta per detectar i implementar punts de millora, que sobretot s'aconsegueixen mitjançant l'adequació dels contractes d'energia, la revisió dels processos productius (millores de calderes, circuits tèrmics o d'aire comprimit), el control de la climatització i la il·luminació, i la implementació d'aïllaments tèrmics.

A més, també destaca la instal·lació de sistemes de generació d'energia solar fotovoltaica per a autoconsum. Granollers Mercat analitzarà pròximament les dades obtingudes el 2021 i convocarà una nova edició del servei de gestió energètica compartida, que en aquest cas podria vincular-se a la creació d'una comunitat energètica als polígons.

Edicions locals