Més de 8.700 visites a l'exposició de retaule de Sant Esteve

El Museu de Granollers acorda amb el MNAC una nova prórroga de la cessió de les taules gòtiques i allarga la mostra fins al juny

Cultura

El Museu de Granollers ha arribat a un nou acord amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per prorrogar novament la cessió de les taules gòtiques de Sant Esteve del taller dels Vergós, que conformen l'exposició d'aquestes joies del gòtic català així com de documentació i imatges per a una visió històrica del Granollers de principis del segle XX, l'època en què la ciutat es va vendre les taules per construir la part central de l'hospital-asil. Així, aquesta mostra, la més visitada al Museu dels darrers anys, es mantindrà oberta fins al juny d'enguany.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya conserva 13 taules del conjunt del retaule de l’altar major de l’església parroquial de Sant Esteve de Granollers, 9 de les quals van ser pintades pel taller dels Vergós i les altres quatre, part del guardapols, s’atribueixen a Joan Gascó. El Museu de Granollers mostra 11 de les 13 taules del conjunt del retaule de l'església de Sant Esteve de Granollers. Les altres dues estan exposades al MNAC.

Des que es va inaugurar l'exposició, ha estat visitada per més de 8.700 persones. De fet, el Museu de Granollers ha desenvolupat un programa d’activitats al voltant de la mostra per tal de donar a conèixer les característiques i la història del retaule, com era Granollers en l’època del seu encàrrec, perquè es va vendre i què va significar per la ciutat.

S'hi han fet 44 activitats en què han compartit coneixements Jordi Planas, comissari de l’exposició, que hi va parlar sobre la Granollers del 1900 al 1930; Joan Yeguas, Conservador d’art del Reinaxement i Barroc del MNAC, que  va parlar sobre l’antic retaule major de Granollers; Rosa M. Martín, historiadora dels tèxtils i la indumentària, sobre el luxe i el vestit al retaule; Núria Prat, restauradora del MNAC, sobre la restauració de les pintures del retaule; Jaume Dantí, Catedràtic d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, sobre la Granollers al s. XVI; Teresa Vinyoles, historiadora medievalista, sobre la vida quotidiana a Granollers al x. XV; Anna Gironella, historiadora, sobre el paper de les dones al gòtic, i la granollerina Cinta Cantarell, historiadora de l’art, sobre la llegenda àuria de Sant Esteve. També s'han realitzat tallers didàctics oberts a tots els públics, i visites comentades a càrrec de Cantarell.  

Tot i això, tenint en compte que, a conseqüència de la Covid-19, les activitats programades de març 2020 a setembre 2021 es van haver de suspendre. L'octubre de 2021 es van reprendre les visites comentades i les conferències, que es retransmeten en directe i que es poden consultar al canal YouTube del Museu.

També s’ofereixen visites pedagògiques als centres educatius, des de primària fins batxillerat i a les escoles d’adults. Les visites compten amb projecte educatiu propi. El Museu destaca l’alta demanda de les escoles per visitar l’exposició: 1537 alumnes de centres escolars han fet visita comentada amb mediació des que es va obrir l’exposició i aquest any han passat 31 grups escolars i d’adults. 

A més, el Museu també ha volgut posar la mostra a l'abast dels grups de gent gran de la ciutat més vulnerables i ho ha fet amb la col·laboració amb la Creu Roja de Granollers, l’Hospital-Asil de Granollers, el Centre de Dia Sant Jordi, Amics de la Gent Gran i la Fundació Antònia Roura, que han visitat l’exposició amb mediació adaptada a les necessitats dels usuaris.

Edicions locals