Doble nit d’estrena amb el rock instrumental de Toundra i Malämmar

El grup teloner i el cap de cartell presenten els seus respectius nous treballs, després de l'aturada pandèmica

Cultura

Quatre amics provinents de l’escena post-hardcore van crear Toundra el 2007
Quatre amics provinents de l’escena post-hardcore van crear Toundra el 2007

El divendres de la setmana passada Toundra va publicar el seu sisè disc, Hex. Després de diversos ajornaments a causa del coronavirus, la casualitat ha volgut que el primer concert de la gira de promoció sigui el que faran dissabte a la sala Nau B1 (22 h)

La novetat serà doble, perquè el grup teloner, el trio barceloní d'sludge metal i doom instrumental Malämmar, també estrenarà el seu nou treball, l'EP Mazza, en el que serà el seu retorn als escenaris des de 2019. El seu guitarrista és el dissenyador badaloní Xavi Forné, fundador del prestigiós estudi Error! Design, molt orientat a l'escena rock.

Apagar el foc amb benzina

Editat en format vinil, Hex ha estat definit com el treball més inconformista i enrabiat del quartet madrileny. La suma de molts moments d'enuig vital, desassossecs íntims, indignacions polítiques i pors pandèmiques. Al grup no li calen textos per expressar aquest descontentament ni per deixar constància del seu posicionament davant la vida. És la demostració que una música completament instrumental pot ser compromesa, en termes ideològics. Per si hi havia algun dubte només cal escoltar el disc: tota la cara A està ocupada per una composició de 22 minuts de durada titulada El odio (però dividida en tres parts per poder accedir a plataformes digitals com Spotify). Esteban Girón, guitarrista i cara visible del grup afirma que "és una obra que pot cremar, però també serveix com a reflex de la realitat. Una fotografia de tanta gent que està fins als nassos".

Toundra destaca el fet que Hex és el fruit d'un període d'aturada i de reflexió, fet amb el temps que els ha proporcionat el confinament. Cuinat a casa, amb estudis domèstics i enregistrat finalment l'estiu passat a Sant Feliu de Guíxols, amb el seu productor de confiança, Santi Garcia. Un treball amb influències tan dispars com la pel·lícula muda El gabinet del doctor Caligari; la simfonia número 7 del compositor rus Dmitri Shostakovitx; els discos conceptuals de The Who i la música de King Crimson o Fugazi.

Edicions locals