Comencen les obres del futur centre de radioteràpia

El Consorci Hospital Clínic preveu que l'equipament del complex de l'Hospital de Granollers entri en funcionament l'any vinent

Societat

Comencen les obres del futur centre de radioteràpia
Comencen les obres del futur centre de radioteràpia

A l'espera d'oficialitzar al febrer l'inici de la construcció el nou centre de radioteràpia de Granollers amb la posada de la primera pedra, els operaris fa una setmana que han iniciat les tasques prèvies de moviment de terres per preparar el terreny. De fet, el Consorci Hospital Clínic de Barcelona, que gestionarà el nou equipament del complex hospitalari de Granollers, va formalitzar a finals de desembre el contracte de les obres de construcció a una Unió Temporal d'Empreses (UTE) de la constructora Copisa i  l'enginyeria d'instal·lacions Suris, que executaran els treballs per un import de 8.161.452 euros.

La previsió d'execució dels treballs és d'1 any i 4 mesos, de manera que el servei per a la població del Vallès Oriental i Osona –que actualment s'ha de desplaçar a Barcelona– vol ser una realitat el 2023. El de Granollers serà el 12è servei de radioteràpia a Catalunya.

Acord des de 2017

El centre d'oncologia radioteràpica és fruit del treball conjunt de la xarxa de municipis de la C-17 i el Servei Català de la Salut, que a finals de 2017 presentaven el projecte amb la voluntat d'acostar el tractament al domicili dels usuaris amb la construcció d'aquest nou centre satèl·lit de l'Hospital Clínic a l'entorn del complex de l'Hospital General de Granollers.

Així, el nou equipament es construirà als terrenys d'uns 2.000 metres quadrats de l'Hospital, on hi havia l'antiga masia de Can Bufí, a la cantonada dels carrers de Bartomeu Brufalt, Manel Cornella i José Zorrilla.
El nou edifici de tractament de radioteràpia i diàlisi, dissenyat pels despatxos d'arquitectura BAAS Jordi Badia i Casa Solo, tindrà dos búnquers amb espais annexos –sala de simulació, despatxos mèdics i d'atenció al pacient i espais administratius– i a la plaça baixa es disposarà el servei de diàlisi.  El desnivell del terreny permet una entreplanta que acollirà instal·lacions com climatitzadors i altres aparells. El nou equipament es connectarà a l'Hospital mitjançant una passarel·la a la primera planta cap a l'edifici de consultes externes per garantir els fluxos de personal, materials i pacients, en cas que fos necessari. L'accés al servei de radioteràpia, però, es farà pel carrer Brufalt, mentre que el servei de diàlisi tindrà entrada pel carrer Manel Cornella.

El tractament exterior de l'edifici vol permetre la intimitat necessària a la sala de tractament de diàlisi i la zona d'espera de radioteràpia, a través d'una pell ceràmica que donarà una forma característica a l'edifici, que s'organitzarà amb un pati transversal que donarà llum natural a la planta de radioteràpia, i tindrà una coberta transitable.

El projecte també inclou la reurbanització de l'entorn, de manera que s'ampliarà la vorera del carrer Bartomeu Brufalt. A més, es deixa lliure el solar de la banda nord per a futures necessitats de l'Hospital i, mentrestant, s'adequarà com a espai verd.

Els dos búnquers del centre han d'acollir dos acceleradors lineals, un dels quals –amb un cost de més d'1 milió d'euros, ha estat finançat per la Fundació Amancio Ortega –propietari del grup Inditex–, en el marc d'un Protocol d'Intencions entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i la Fundació. A mitjà termini es preveu que la instal·lació aculli un segon accelerador. El nou equipament podrà fer entre 400 i 450 tractaments per accelerador i any en torns de 8 h, en totes les especialitats d'oncologia radioteràpica.

Edicions locals