Habitatge cooperatiu en cessió d'ús, una alternativa habitacional assequible

L'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental i la fundació La Dinamo fan una xerrada divulgativa a Granollers

Societat

Xerrada a la sala Sant Francesc sobre habitatge cooperatiu en cessió d'ús
Xerrada a la sala Sant Francesc sobre habitatge cooperatiu en cessió d'ús

L'Ateneu Cooperatiu i La Dinamo van coorganitzar divendres, amb la col·laboració de la FESS Granollers i l'Ajuntament, una sessió divulgativa sobre l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús, en què Glòria Rubio, representant de La Dinamo –fundació per a l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús– va explicar les principals característiques d'aquest model d'accés a l'habitatge "no especulatiu, inclusiu i sostenible i de propietat col·lectiva".

L'habitatge cooperatiu en cessió d'ús és una alternativa a nivell habitacional d'habitatge assequible, adequat per fer front a l'especulació i a l'increment del preu de l'habitatge. És un model que no defensa ni la compra ni el lloguer, sinó la propietat col·lectiva. L'edifici és propietat de la cooperativa i els seus habitants en són socis. Els socis han de fer una aportació de capital inicial, normalment d'entre 10.000 i 30.000 euros, que es retorna en abandonar la cooperativa. Després, mensualment, s'abona una quota, d'uns 400 o 500 euros de mitjana.

Segons La Dinamo és un model que pot interessar a molts col·lectius. D'entrada a qui necessita habitatge assequible, però també a tothom qui interessi aquest model de convivència. "És també una manera de garantir que mai et faran fora de casa ni que t'apujaran el lloguer", apunten des de la fundació. A més, es creen comunitats cohesionades que ajuden els habitants a tenir una vida més socialitzada amb la resta de persones de la comunitat. Alhora, algunes cooperatives comparteixen serveis o activitats; cada una decideix el seu model de convivència.

Un model en creixement

Durant la sessió també es van presentar experiències d'èxit i projectes que ja s'estan duent a terme en habitatge cooperatiu. De fet, en cinc anys aquest model ha crescut molt, fins al punt que actualment hi ha 207 cooperatives d'habitatge en funcionament a Catalunya i 316 en promoció –una desena al Vallès Oriental–.

Una de les que funciona des de fa temps és la Borda, al barri de Sants de Barcelona, activa des del 2018. Es tracta d'un edifici plurifamiliar on cada família té el seu habitatge amb els seus serveis, però alhora hi ha espais compartits.

Ara mateix no hi ha cap projecte d'aquest tipus previst a Granollers. "Volem despertar aquest interès en el municipi i veure si hi ha persones a la ciutat disposades a tirar endavant un projecte d'aquesta mena", apunten des de la fundació, encarregada de donar suport tècnic i jurídic als col·lectius que impulsen aquests projectes.

Edicions locals