Adif adjudica el desdoblament de l'R3 entre Parets i la Garriga per 55,6 milions

El termini d'execució de les obres, finançades pel fons Next Generation, és de 25 mesos

Societat

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del Consell d'Administració d'Adif, ha adjudicat aquesta setmana el contracte per a les obres de desdoblament de la via del tram de la línia R3 que uneix Parets i la Garriga. El pressupost d'aquests treballs tan reivindicats des de la comarca és de 55,6 milions d'euros, que seran finançats pels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència NextGeneration de la Unió Europea. Es preveu un termini d'execució de 25 mesos, de manera que la doble via podria estar enllestida la primavera de 2024. Se n'encarregaran les empreses FCC Construcción i COMSA.

A l'R3, entre Parets del Vallès i la Garriga, el desdoblament permetrà potenciar el servei de Rodalies, incrementar el servei entre Barcelona i la Garriga, absorbir un major nombre de circulacions i reduir els temps de viatge.

El desdoblament de la via es durà a terme en un tram de 17,1 quilòmetres, que passa pels termes municipals de Parets, Montmeló, Granollers, Canovelles, les Franqueses del Vallès i la Garriga. Entre les actuacions, Adif destaca la rectificació del traçat per a l'execució d'una nova plataforma paral·lela a l'actual, sobre la que es muntarà la nova via. Pel que fa a estructures, s'executaran 9 viaductes, 7 passos superiors i 9 passos inferiors, així com 5.304,95 metres de murs.

De manera paral·lela, i en el marc del mateix contracte, es realitzaran nous drenatges transversals i obres civils de cunetes i col·lectors. Respecte al sistema d'electrificació, s'executaran noves fonamentacions, el muntatge de pals de catenària, l'estesa de 25.110 metres de fil de contacte i la instal·lació d'altres elements associats per a electrificar la nova via.

Altres actuacions pendents

El novembre de 2021, Adif també va adjudicar les obres de les quatre estacions afectades pel desdoblament, per tal d'adaptar vies i andanes, amb un pressupost de 14,5 milions d'euros. Aquests treballs, pendents encara, estan lligats al mateix desdoblament del tram, com també la supressió del pas a nivell de la carretera de Samalús a la Garriga. En els darrers anys els passos a nivell de Granollers i les Franqueses afectats pel pas d'aquests treballs també es van retirar.

Als 55,6 milions de la present adjudicació, cal sumar també els 13,7 per als contractes de subministraments dels materials necessaris per executar les obres, que es van comprar també al novembre.

D'altra banda, el 2021 també es van licitar els treballs de l'estudi ambiental d'un segon tram de desdoblament de la línia R3, entre Centelles i Vic.

Edicions locals