'La nostra salut depèn també de la dels animals i el planeta'

La coordinadora de recerca biomèdica Sara Capdevila explicarà la importància de la investigació científica al cicle Amb G de Granollers

Societat

Sara Capdevila, davant del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol
Sara Capdevila, davant del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol | Cedida per S.Capdevila

Quan estudiava veterinària, a l'autobús camí de l'UAB, la Sara Capdevila va dubtar si no havia d'abocar els esforços a la cura de les persones. Poc s'imaginava llavors que acabaria sent la directora tècnica del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, i que dedicaria bona part de la seva carrera a donar suport a investigadors que, per exemple, avancen en tractaments per als pacients de Covid.

I és que Capdevila es podria dir que és pionera en un concepte que el coronavirus i la crisi climàtica han fet posar en voga, One Health (una sola salut). Com que la salut humana i la sanitat animal són interdependents i estan vinculades als ecosistemes cada cop són més presents els projectes multidisciplinaris perquè "que nosaltres tinguem salut també depèn que la tinguin els animals i el planeta", alerta Capdevila, qui recorda que "el màxim expert en coronavirus del país, el doctor Joaquim Segalés, és veterinari".

La trajectòria

En acabar la carrera, Capdevila va entrar a treballar a una empresa de suport a centres de recerca i va estudiar un màster en Ciència i Benestar dels animals utilitzats a la recerca, uns coneixements que el 1997 es feien imprescindibles als laboratoris gràcies a una legislació que regula les condicions dels animals. Després de més d'una dècada a l'empresa privada, Capdevila va tenir l'oportunitat d'entrar al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona com a assessora en benestar animal, fins que el 2016 va començar a gestar-se el projecte de Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge, en què s'encarrega d'oferir suport a la recerca biomèdica, sobretot en cirurgia i contenció biològica als laboratoris.

La seva tasca és bàsica per a investigacions sobre regeneració del teixit cardíac després d'un infart, i tractament de l'ictus, el melanoma, i de la Covid, per exemple –de fet, a l'inici de la pandèmia, s'hi van fer les proves per validar els nous respiradors que es fabricaven–. És també un centre de cirurgia robòtica, que "prova aparells que en 5 o 6 anys arribaran als hospitals", i comandaments i pantalles de realitat augmentada perquè un cirurgià pugui operar assegut, amb instruments robòtics que giren 360 graus i amb una visió 10 vegades més gran. "Quan s'aconsegueixi una xarxa de comunicacions prou segura, que no pugui tenir un tall, es podrà operar a distància", destaca.

De fet, Capdevila és una entusiasta dels avenços científics i considera que "a vegades no es dona prou importància a les coses que es fan bé, com obtenir una vacuna en un any, gràcies a tot el talent internacional i a compartir informació".  

Aquesta granollerina, des de fa una dècada veïna de les Franqueses, exalumna de l'Escola Pia i darrera generació de la Vedruna, serà la protagonista el 24 de febrer (19 h) a la sala Nau B1 –i també a través del Youtube de l'Ajuntament– d'una nova xerrada del cicle Amb G de Granollers.

Edicions locals