Amb les plaques solars i la millora de calderes i enllumenat, el Palau pot estalviar un 76% de llum
El govern municipal presenta les actuacions d'eficiència energètica a l'equipament esportiu en el marc d'un pla contra el canvi climàtic més ampli
Gràcies a les actuacions de millor de l'eficiència energètica i la implantació de plaques solars, el Palau d'Esports de Granollers pot arribar a estalviar-se un 76% en la factura de la llum i un 20% en la del gas. Així ho explicava dilluns el regidor de Medi Ambient, Obres i Projectes, Albert Camps, en una visita per donar a conèixer aquestes actuacions que el govern emmarca en la lluita contra el canvi climàtic.
Una de les inversions més visibles al Palau, ha estat la instal·lació d'un sistema fotovoltaic per a l'autoconsum, que inclou plaques solars a la coberta i 7 mòduls de bateries de liti per a l'emmagatzematge i ampliar l'autoconsum de l'equipament. El sistema produeix 95.892 kWh/any i suposa un estalvi energètic del 28% respecte al consum anterior. Tot plegat ha tingut un pressupost de 160.000 euros.
En l'actuació global, però, primer "s'ha treballat perquè es gasti menys energia", explicava Camps i, per això, la inversió més important –de 258.000 euros– s'ha fet en el canvi d'enllumenat de la pista principal –que es va poder veure durant el Mundial d'Handbol Femení del desembre–, la pista annexa i l'exterior per noves lluminàries Led. Segons el consistori, això ha suposat un estalvi energètic del 45,78%.
A més, també s'ha millorat l'eficiència energètica de les calderes del Palau per a la generació d'aigua calenta als vestidors. S'han destinat uns 41.500 euros a substituir quatre calderes, col·lectors d'aigua i gas, gots d'expansió hidràulics, tubs d'evacuació de fums, filtres, sondes i tots els elements necessaris. Finalment, s'han invertit uns 65.000 euros a millorar l'estanquitat de les portes del vestíbul per reduir les pèrdues tèrmiques.
Aquestes actuacions al Palau han comptat amb una subvenció del Consejo Nacional de Deportes arran del Mundial, i també han rebut la col·laboració de la Diputació i la Generalitat.
Altres projectes enllestits
Camps ha recordat que, en els darrers anys, l'Ajuntament de Granollers ha invertit entorn d'1,6 milions d'euros a la instal·lació per produir energia renovable i a la millora de l'eficiència. Així, ha recordat que, a banda del Palau, també hi ha plaques fotovoltaiques al Centre Vallès, Can Muntanyola, l'Escola Municipal del Treball (EMT) i a la Unitat Operativa de Serveis i Espais Verds. Precisament a l'EMT i al Centre Vallès s'hi preveuen importants inversions en la millora tèrmica i de l'enllumenat per augmentar-ne l'autoconsum, "un criteri que haurà d'anar regint tots els equipaments municipals", deia l'alcalde, Josep Mayoral.
El regidor destacava també la posada en marxa de dues xarxes de biomassa que han substituït el gas natural a una dotzena d'equipaments de la ciutat.
Cap a les comunitats energètiques
Mayoral assegurava que la lluita contra el canvi climàtic és un dels elements centrals de la feina del govern municipal i apostava perquè l'Ajuntament exerceixi de "motor, però en una visió integral, en què privats i particulars facin aquesta aposta". Així, apostava per incentivar la transició energètica a les empreses, però també avançar cap a comunitats energètiques. "Amb més plaques no només es pot nodrir un pavelló, sinó també donar servei a un barri", apuntava l'alcalde. El regidor hi afegia: "un equipament productor d'energia verda pot sumar altres cobertes també de l'àmbit residencial". El govern municipal confia en l'arribada de recursos del fons europeu Next Generation per avançar en aquesta direcció.
De moment, anuncia quatre instal·lacions fotovoltaiques més, a l'Escola Municipal Salvador Llobet, al Cementiri Municipal, a la pista poliesportiva exterior de Can Bassa i a la Biblioteca Roca Umbert.