Compte enrere per a l'estrena, ara sí, de 'Greta i els Trihumans'

L'òpera infantil de conscienciació mediambiental és un nou exemple de cooperació entre actors culturals

Cultura

La figura real de Greta Thunberg inspira 'Greta i els Trihumans'
La figura real de Greta Thunberg inspira 'Greta i els Trihumans' | TAG

De totes les cancel·lacions i ajornaments que ha patit la programació del Teatre Auditori de Granollers (TAG) a causa de la pandèmia, segurament la més difícil de pair ha estat la de Greta i els Trihumans, que s’havia d’estrenar el març de 2020 i es va haver de posposar fins en dues ocasions.

Aquesta òpera infantil és una producció de creació pròpia i de gran envergadura, inspirada en la jove activista mediambiental sueca Greta Thunberg i l’emergència climàtica que viu el planeta. Ara tot està a punt per a descórrer el teló el 26 i 27 de març (18 h). A més, s'oferiran dues funcions per a un públic escolar.

Els seus protagonistes són Veus –el Cor infantil dels Amics de la Unió– i l’Orquestra de Cambra de Granollers (OCGr), acompanyats per més d’un centenar de nens i nenes de 6è de les escoles Ferrer i Guàrdia i Joan Solans.

El futur que ens (des)espera

Aquest ambiciós muntatge encarregat fa gairebé quatre anys a l’escriptor i guionista Piti Español i al compositor musical Joan Vives ultrapassa els límits d’un simple espectacle musical i ha esdevingut una mena de manifest. Definit com un “espectacle contra el canvi climàtic”, compta amb el segell Agenda Granollers 2030, en referència als anomenats Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Per aquest motiu, les funcions aniran precedides d’un programa d’activitats paral·leles durant la setmana del 21 al 25 de març, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua: conferències, cinefòrums, contacontes i tallers. La primera oberta més enllà dels instituts serà dimecres vinent (17.30 h) al Museu de Ciències Naturals que, amb el títol Investiguem el canvi climàtic, oferirà un taller infantil (majors de10 anys) per descobrir de manera lúdica els efectes del canvi climàtic a través d'experiments.

Vestuari sostenible

En sintonia amb aquest compromís amb la sostenibilitat a les arts escèniques, el vestuari creat per Anna Estrany ha estat fet amb roba de segona mà, pintada. També s’han reaprofitat les samarretes d’una òpera infantil anterior per a confeccionar el vestuari de la resta del cor.

El TAG també ha posat a disposició una guia pedagògica relacionada amb l’espectacle, orientada a les escoles, que es pot trobar al seu web. Les biblioteques de Granollers s'hi han sumat dissenyant una selecció bibliogràfica consultable, i Can Pedrals li dedica l'aparador, amb una mostra documental relacionada amb la temàtica de l'òpera.

Edicions locals