L'Ajuntament crearà una taula d'emergència amb entitats socials per fer front a l'arribada de refugiats

L'Oficina d'Acollida ha atès 66 persones arribades d'Ucraïna, la majoria dones i infants, i 5 sense cap vincle ni habitatge que s'han derivat a Creu Roja

Societat

L'Ajuntament crearà una taula d'emergència amb entitats socials per fer front a l'arribada de refugiats
L'Ajuntament crearà una taula d'emergència amb entitats socials per fer front a l'arribada de refugiats

L'Ajuntament de Granollers treballa en la creació d'una Taula d'emergència davant la crisi de refugiats arribats d'Ucraïna, en què compta en coordinar-se amb Creu Roja, Càritas i El Xiprer, en un primer moment. "No deixem la porta tancada i anirem veient si cal afegir-hi més entitats", explicava el regidor de Cooperació i Drets Humans, Álvaro Ferrer, en una compareixença en què ha detallat les actuacions que està fent el govern municipal per atendre les persones que arriben a la ciutat fugint de la guerra.

En aquest sentit, l'alcalde, Josep Mayoral, considerava que cal preparar-se per les dificultats a llarg termini, per a la qual cosa "cal sumar recursos i treballar en xarxa. L'aliança entre l'administració, que pot establir criteris específics i dilatats en el temps, i la societat civil, més flexible, és imprescindible", deia, alhora que alertava que, quan acabi la guerra, també caldrà afrontar la reconstrucció, "en què la xarxa de ciutats serà fonamental", i que caldrà fer-ho en un context "d'una crisi molt important que ens ve i que incrementarà les desigualtats".

Tant Mayoral com Ferrer destaquen la importància de garantir els drets bàsics a les persones desplaçades i que les que s'instal·lin a la ciutat puguin desenvolupar la seva vida diària. "Tal com s’ha treballat en altres crisis de persones refugiades, s’aniran coordinant accions amb les entitats responsables de l’acolliment per tal de donar una resposta efectiva i ordenada", apunta el consistori. Mayoral assegurava que "garantir l'espai d'acollida és fonamental" i que, malgrat que la Generalitat centralitza el cens d'habitatges de persones disposades a acollir, "cal trobar l'encaix perquè des de la proximitat es gestionen millor els problemes".

Actualment, les persones que han arribat a Granollers sense un vincle familiar o d'amistat i algun indret on quedar-se, s'han derivat a Creu Roja, que és l'entitat que a Catalunya coordina l'acolliment. De moment, Mayoral assegura que el ritme en què arriben persones d'Ucraïna "és assumible, però haurem d'anar a més". Així, tot i que no vol avançar possibles mesures, l'alcalde demana a la Generalitat que "es busquin formes de descentralitzar els operatius", així com plantejava com a hipòtesis la creació de nous espais a la ciutat per a l'acollida de refugiats. "L'Ajuntament pot ajudar en recursos, però entitats, com Creu Roja o El Xiprer, poden gestionar lloguers", posava com a exemple. De fet, Granollers disposa d'una desena de places des de l’any 2017 en un equipament de primera acollida per a persones refugiades gestionat per Creu Roja que es va habilitar per donar resposta a la crisi de persones refugiades del conflicte de Síria.

El regidor de Cooperació assegura que, des de l’inici del conflicte, l’Ajuntament ha estat en contacte permanent amb la comunitat ucraïnesa de Granollers i amb entitats com És per tu, que organitzava estades a Catalunya d'infants provinents de Txernòbil. També recordava que l’Ajuntament ha condemnat en reiterades ocasions la invasió d’Ucraïna i que "com a ciutat de pau que som creiem en la resolució pacífica dels conflictes". Ha afegit que "treballem des del primer dia, escoltant les voluntats i reclamants directrius clares a les administracions" i ha fet "una crida al rigor i a la calma pel que fa a les iniciatives ciutadanes". "Una cosa és el que volem i l'altra el que es necessita", afegia i demanava confiar en la coordinació dels professionals. En aquest sentit, seguint les indicacions dels governs i de les ONG d’ajuda humanitària, aconsella que l’ajuda es canalitzi a través de donatius econòmics a les entitats que ja estan treballant sobre el terreny.

Oficina d’Acollida

Des del 2 de març Granollers va posar a disposició de les persones que arriben a la ciutat provinents d’Ucraïna un punt d’atenció centralitzat a l’Oficina d’Acollida (al carrer Corró, 49) per tal de facilitar els tràmits d’empadronament i assessorament per a l’obtenció de targeta sanitària, escolarització i altres tràmits. L’oficina està en contacte amb les administracions autonòmica i estatal per actualitzar de la normativa i els circuits d’informació i per tal de coordinar recursos i procediments. També notifica les dades de les persones ateses a la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme del Departament d’Igualtat i Feminismes que centralitza el registre.

Ferrer explicava que, fins dilluns, l'Oficina d'Acollida ha atès 66 persones de 24 grups familiars, de les quals 52 són dones i 14, homes. Pel que fa als majors d’edat, un 88% són dones, i hi ha 25 menors de 16 anys. La majoria es troben a casa de familiars i amics, però 5 persones han estat allotjades en espais habilitats per a la primera acollida a través de Creu Roja, "a qui derivem perquè és l'entitat referent a Catalunya per gestionar els espais d'estada, amb diferents punts al país", indicava el regidor. Així, es deriven a Creu Roja les persones que arriben i no compten amb xarxa de familiars i amics o bé necessiten allotjament. També amb Creu Roja s’està treballant en un dispositiu per oferir suport psicosocial a les persones que ho necessitin.

D’altra banda, hi ha una taula interna per coordinar els diversos serveis de l’Ajuntament, informar els grups d’interès, identificar les necessitats que van sorgint, planificar les actuacions necessàries per donar resposta, activar els dispositius que calgui, identificar les normatives i circuits que es posen en marxa des de les administracions superiors per tal d’adequar la resposta dels serveis de l’ajuntament.

Per últim, també es treballa amb la Generalitat de Catalunya, amb la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, a qui s’informa de les persones arribades, així com també es canalitzen els oferiments d’allotjament.

A més, com es fa davant de situacions d’emergència, l’Ajuntament de Granollers canalitzarà fons de cooperació i solidaritat per contribuir a la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’agència de cooperació dels municipis de Catalunya. En el marc del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, també s’estudiaran vies per donar suport als projectes que duen a terme les organitzacions humanitàries que treballen sobre el terreny.

Edicions locals