Jordi Ribó estrena un documental sobre la seva experiència durant l’erupció del volcà Cumbre Vieja

El projecte compta amb el suport de l’Editorial Alpina i altres col·laboradors

Cultura, Societat

El realitador Albert Barceló i el fotògraf Jordi Ribó, a l'illa de la Palma
El realitador Albert Barceló i el fotògraf Jordi Ribó, a l'illa de la Palma | J. R.

A banda de la seva activitat professional com a fotògraf, Jordi Ribó té una altra gran afició: l'excursionisme. De jove va pertànyer als Escoltes i a les Colònies Sant Esteve i aquesta passió per la muntanya s'ha traduït en una particular predilecció pels volcans.

Tal com ell explica, quan el 19 de setembre de l'any passat el Cumbre Vieja va entrar en erupció a l'illa de la Palma, l'atracció va ser immediata: "L'any abans de la pandèmia havia pujat a l'Etna i a l'Stromboli, a Sicília, i ja m'havia entusiasmat molt. Quan va passar això a la Palma, em tenia atrapat. Cada nit em despertava i em posava el canal 24 hores a l'ordinador o a la tele i em podia passar una hora i mitja, tranquil·lament, veient el volcà en erupció. Vaig pensar que hi havia d'anar, no sabia de quina manera".

Un dia es va posar en contacte amb el Martí Nadal i "va ser com una interconnexió", perquè com reconeix el director de l'Editorial Alpina, "jo també feia dies que li donava voltes a la necessitat de tenir un fons d'imatges del volcà". Tots dos van es van reunir un dilluns d'octubre i al dimecres següent en Jordi ja volava cap a les illes Canàries.

L'editorial granollerina ha patrocinat un projecte organitzat a correcuita i que ha comptat amb la col·laboració de l'agència Villà Viatges. Entremig es va produir un segon contacte, aquest cop amb David Bassa, director d'informatius de TV3, que també va mostrar la predisposició a què el portal Notícies 3/24 anés mostrant el material fotogràfic enviat pel Jordi. "Un cop allà va ser impressionant, una cosa fora de sèrie", confessa el fotògraf.

De retorn a Granollers, una part de les imatges obtingudes es va poder veure, el novembre passat, en una exposició al restaurant el Mirallet. Quan el volcà va cessar la seva activitat, un mes després, va sorgir l'oportunitat d'organitzar un segon desplaçament, aquest cop acompanyat pel realitzador garriguenc Albert Barceló, amb l'objectiu de rodar un documental sobre l'experiència.

El diumenge 3 d'abril (19 h) aquest audiovisual, Tocant la lava del volcà Cumbre Vieja, de mitja hora de durada, s'estrena al cinema Alhambra de la Garriga, en un acte que inclourà un col·loqui amb els autors i també de Martí Nadal i David Bassa.

A partir d'aquí l'equip enceta una gira de presentacions, amb diferents formats. El 26 d'abril es projectarà als Cinemes Edison, comptant amb la presència de l'escriptor Màrius Serra; el 6 de maig al Teatre Auditori de Llinars del Vallès; el 20 de juny formarà part del programa d'unes jornades sobre el clima, a Lliçà de Vall i al novembre es podrà veure a la Fira de la Muntanya de Vic, entre altres cites.

Un mapa actualitzat i solidari

Per la seva banda l'editorial Alpina, especialitzada en mapes de senderisme, ja ha posat a la venda una actualització del mapa de l'illa canària i de la ruta dels volcans, amb una foto d'en Jordi Ribó a la portada.

A banda de la informació d'interès excursionista, etnogràfic i turístic (les millors rutes senderistes i BTT senyalitzades i una relació dels millors punts d'interès), és el primer que recull, d'una manera gràfica, les transformacions geogràfiques que s'han produït a la Palma.

Nadal explica que "hem respectat les carreteres i tots els topònims, però hem afegit una capa semitransparent on hem delimitat amb un ombrejat la zona afectada per la lava volcànica i, fins i tot, les penínsules noves que s'han format arran de mar".

Aquestes incorporacions s'han pogut fer gràcies a les fotografies per satèl·lit de l'Institut Geogràfic Nacional i les revisions sobre el terreny que fan dos col·laboradors que l'Alpina té a la Palma.

L'edició té, a més, un vessant solidari, ja que un euro de l'import es destina a ajudar als afectats. De fet, l'editorial ja s'ha avançat i ha fet un donatiu a Cáritas Tenerife per valor de 1.500 euros, "perquè hi ha urgència i es troben en un moment en què ho necessiten". Nadal afegeix que "a mi era el que em neguitejava. Quan ens plantegem de fer un mapa nou de la Palma i passa això, només penses en què pots ajudar. Estem molt contents d'haver pogut fer d'aquesta manera".

Edicions locals