S'estrena 'Greta i els trihumans', després de dos anys d'espera

L'òpera explica a través de la música la figura de la Greta Thunberg i fa una denúncia entorn l'emergència climàtica

Cultura

Júlia Carreño (interpretant el paper de Greta Thunberg) i altres intèrprets durant la representació, dissabte.
Júlia Carreño (interpretant el paper de Greta Thunberg) i altres intèrprets durant la representació, dissabte.

Àgata Lasheras

S'ha fet esperar, però finalment aquest cap de setmana Greta i els trihumans s'estrenava al Teatre Auditori de Granollers, encara colpit per la mort de Vicenç Sáez de Tejada, a qui es dedicava la peça, així com a la germana del compositor.  L'òpera de l’Orquestra de Cambra de Granollers, el Cor Infantil Amics de la Unió i escoles granollerines, que denuncia diversos aspectes de la societat actual des de la figura de l'activista Greta Thunberg, s'ha pogut mostrar al públic després de dos anys de cancel·lació a causa de la pandèmia. 

La història narra un futur, l'any 3333, on ja no existeix la humanitat a causa del canvi climàtic, i només hi habiten els trihumans. Aquests troben el mòbil de l'activista sueca Greta Thunberg, que els fa un recorregut de la seva història i dels problemes que pateix el planeta a causa de les persones. A través de la veu i la música, l'òpera aconsegueix fer arribar als més petits la necessitat d'adoptar mesures i frenar la contaminació atmosfèrica i la importància de preservar les espècies animals, entre d'altres.

L'estrena va omplir gairebé al complet l'aforament del Teatre els dos dies de funció. El públic, majoritàriament famílies, va aplaudir de manera continuada al llarg de l'obra, i especialment en el final esperançador de la proposta. La posada en escena va barrejar tocs de teatre físic i treball vocal. El gran nombre d'intèrprets de Greta i els trihumans va generar un gran dinamisme a l'escenari i va ajudar als espectadors a seguir el camí de la Greta Thunberg i els altres personatges. L'actuació va anar acompanyada de recursos visuals a través de pantalles, que van ambientar l'escenari. La música de l'OCGr en directe també va ser el fil conductor, amb un text en forma de cançons i no de diàlegs. 

El projecte, impulsat pel Teatre Auditori de Granollers, és una proposta bianual que pretén acostar la música al públic familiar i implicar a nens en la participació d'espectacles musicals i teatrals. En aquest cas, les escoles participants han estat l'Escola Joan Solans i l'Escola Ferrer i Guàrdia, a banda de les entitats organitzadores.

Marta G. Otín, directora escènica de Greta i els trihumans va ser qui va presentar l'obra. L'òpera (que estava previst que s'estrenés el març del 2020) va haver-se de posposar per la pandèmia, i per aquest mateix motiu sostenia que "volem dedicar aquesta obra a totes les víctimes de la Covid". L'obra, a banda del rerefons mediambiental en l'argument, també ha volgut tenir una perspectiva sostenible en el vestuari. Anna Estany, dissenyadora, va encarregar-se de vestir als participants amb roba de segona mà. El personatge de la Greta vestia de manera idèntica a la realitat (amb la seva característica jaqueta groga), els trihumans es caracteritzaven per unes vestimentes amb tons marrons, i la resta de vocalistes lluïen tons blaus.

El futur que ens (des)espera

L'espectacle, amb el subtítol El futur que ens (des)espera, de l’escriptor i guionista Piti Español i del compositor musical Joan Vives, es defineix com un “espectacle contra el canvi climàtic”. Aquest compta amb el segell Agenda Granollers 2030, en referència als anomenats Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Les funcions d'aquest cap de setmana han estat acompanyades d’activitats paral·leles, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua: conferències, cinefòrums, contacontes i tallers. El Museu de Ciències Naturals de Granollers va oferir un taller infantil anomenat Investiguem el canvi climàtic, on els infants van poder descobrir mitjançant l'experimentació els efectes del canvi climàtic.

Edicions locals