Josep Mayoral: 'Marxo de l'Alcaldia feliç. Em trobareu als carrers, al costat de les entitats'

Després de 18 anys al capdavant de l'Ajuntament, ha renunciat al càrrec amb un discurs ple d'agraïments

Societat, Política

El ple de renúncia de Josep Mayoral a l'Alcaldia ha acabat amb apludiments i abraçades
El ple de renúncia de Josep Mayoral a l'Alcaldia ha acabat amb apludiments i abraçades | Xavier Solanas

Josep Mayoral marxa de l'Ajuntament de Granollers "feliç". Així ha conclòs el seu discurs de comiat en el ple extraordinari que aquest dimarts a la nit ha fet efectiva la seva renúncia a l'Alcaldia de la ciutat. "He viscut feliç amb aquest compromís. Si algú es pensa que ser alcalde és una professió que es dediqui a una altra cosa; és una manera de millorar el teu entorn", deia i per això assegurava que, a partir d'ara, no serà "un jubilat de sofà. Em trobareu als carrers i al costat de les entitats. Tot el que m'heu donat tinc l'obligació de posar-ho al servei de la ciutat i d'un món millor".

I és que Mayoral, en el seu darrer ple després de 35 anys a l'Ajuntament –"més de mitja vida", deia– i 18 a l'Alcaldia, s'atrevia a contrariar el politòleg Benjamin Barber qui afirma que les ciutats s'assemblen als seus alcaldes. "S'equivoca. Som els alcaldes els que s’assemblen a la ciutat. Soc el fill del que he après, he rebut de la gent. Sou vosaltres els que m’heu fet com soc", exclamava.

Mirant la seva successora al càrrec, Alba Barnusell, deia: "Vam pensar, que era el moment de dir prou". Així, doncs, després de recordar els motius que l'han portat a prendre la decisió, el seu comiat ha estat ple d'agraïments: "He de dir, 1.000 vegades elevat a 1.000, gràcies".

Els milers d'agraïments

Mayoral s'ha referit a la gent de Granollers, "als que m’han votat i als que no. Als que em paren pel carrer per coses fantàstiques i per crítiques […] A tota la gent que m’ha fet com soc, que m’ha aportat la seva visió de la ciutat".

El llistat d'agraïments continuava pels 46 regidors i regidores amb els quals ha compartit grup municipal al llarg d'aquests anys, amb una especial cita per a cadascun dels regidors d'aquest mandat, inclosa Mònica Oliveres, que deixava l'acta fa uns mesos. Presents a la sala els exalcaldes Rafael Ballús i Josep Pujadas, recordava com "amb el Rafel vaig compartir uns quants mesos i amb el Pep, el meu amic de l'ànima, tota una vida".

Seguien els elogis als treballadors municipals: "Tenim el millor equip de Catalunya. Ara quan llegeixo sobre la feina que he fet, ho trobo injust, perquè la feina, l’empenta, el projecte està en mans de molts treballadors municipals que són exemplars. Sense ells no hi hauria acció municipal".

També recordava el teixit associatiu de Granollers, "una ciutat que sap sumar iniciatives i això ens fa més forts, amb més capacitat de construir un futur. De totes les entitats, cada dia he après alguna cosa i són la part essencial del projecte que hem anat bastint". I a alguns alcaldes, com l'Emilio [Cordero, de Canovelles], amb qui "hem descobert que el carrer Narcís Monturiol no separa sinó que uneix. Hem generat històries potents per donar serveis als nostres ciutadans quan algunes institucions del país se n’obliden".

I, finalment, un agraïment especial a la Roser, la seva dona, "per la paciència, pel suport i per ocupar espais que he deixat sovint desatesos", deia amb la veu trencada per l'emoció.

Un nou lideratge

Mayoral també parlava del darrer mandat, que ha descrit com "històric, contra tot pronòstic, contra la Covid i la crisi econòmica" i agraïa com amb els grups de l'oposició "hem posat la ciutat per davant de tot, i estaria bé que aquest exemple proliferés en molts àmbits del país", deia i tornava a reivindicar Granollers com a "part de la solució". "Haurà de seguir sent així en un context molt difícil: creixent les desigualtats, avancen els nacionalismes violents, i entrem en una crisi que condiciona el futur del país". Amb tot, assegurava que la ciutat se'n sortirà amb un nou lideratge, la segona alcaldessa de la ciutat que prendrà possessió del càrrec divendres. "L’Alba té la ciutat al cap, al cor i als peus". Emocionat en parlar de la seva successora, recordava que "fa anys que és la peça clau del projecte sòlid. No és un projecte personal, no és del Mayo, és un projecte col·lectiu, municipalista, que lluita des de la proximitat per una ciutat i societat més justa, solidària, lliure. Un projecte que amb l’Alba tindrà una nova dimensió, la que el futur de la ciutat necessita".

I en una sala plena de gom a gom, tot i entrats dos quarts d'11, el Mayo posava fi a "l'honor que m’hàgiu permès ser l’alcalde de la ciutat que estimo, on han nascut els meus fills, els meus nets. Alcalde de la meva ciutat".

Edicions locals