Joan Fontcuberta, investit Doctor honoris causa a França

La Universitat de París 8 el distingeix per la seva capacitat de reflexió entorn dels canvis socials en el món contemporani

Cultura

Joan Fontcuberta al seu estudi de Roca Umbert
Joan Fontcuberta al seu estudi de Roca Umbert | Albert Segura / ACN

Avui dimecres el fotògraf, docent i assagista Joan Fontcuberta, amb residència a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, serà investit doctor honoris causa per la Universitat de París 8, especialitzada en les ciències de la cultura.

És un títol honorífic que se li havia concedit el 2020 i avui se celebrarà la cerimònia formal, que constarà d’una presentació de l’obra de l’autor a càrrec de Michelle Debat, catedràtica d'història i estètica de la fotografia i art contemporani, i una taula rodona amb la presència d’Héloïse Conesa, conservadora del patrimoni i responsable de la col·lecció de fotografia contemporània de la Biblioteca Nacional de França; Françoise Paviot, directora de la Galerie Françoise Paviot de París i la mateixa Debat.

En el reconeixement es diu que aquesta distinció “saluda una obra visionària, que ha percebut moltes qüestions que es troben al cor de la nostra contemporaneïtat, i que continua la seva auscultació dels nostres canvis socials a través de la proliferació d'imatges”.

El doctorat honoris causa és una de les distincions més prestigioses que concedeixen les universitats d'arreu del món. La Universitat de París 8 l’atorga, a proposta de les seves autoritats, a aquelles persones que es caracteritzen per un compromís o una producció que s'ajusta a l'esperit de la institució. A França, aquest títol honora, des de 1918 i sense examen, "personatges de nacionalitat estrangera a causa dels serveis eminents prestats a la ciència, les lletres o les arts, a França a la universitat".

A la Universitat de París 8, Fontcuberta ha estat precedit pels reconeixements a Jordi Pujol (2005) i Pedro Almodóvar (2012), les dues úniques personalitats de l’Estat.

Premiat amb nombroses distincions internacionals, A França, Fontcuberta ja va ser nomenat Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura el 1994. També ha estat convidat a centres de prestigi, com Le Fresnoy, i el seu treball ha estat objecte d’exposicions, com la que va protagonitzar a la Maison Européenne de la Photographie de París el 2014.

Edicions locals