Il·lusió per la primera diada de Sant Jordi, de nou abocada al carrer

El programa presenta més de 50 propostes que impliquen a tot el teixit cultural de la ciutat

Cultura

La presentació es va fer sota les oliveres de la Porxada, amb roses i lectura de fragments literaris
La presentació es va fer sota les oliveres de la Porxada, amb roses i lectura de fragments literaris | C. R.

Alba Barnusell va estrenar-se en qualitat d'alcaldessa accidental en la presentació de la programació de Sant Jordi, dimecres a la Porxada. Barnusell –que en el passat havia estat regidora de Cultura– manifestava que "fer-ho en l'àmbit de la creació em fa especial il·lusió". També incidia en l'acompanyament al sector del llibre, "després de dos anys en què heu patit molt". La regidora Maria Villegas assenyalava que enguany "tornem a la Porxada". "Hem recuperat tots els espais i l'activitat que hem pogut, per tal de poder fer un Sant Jordi el més ple i el més viu possible", deia en referència al lapsus en blanc a causa de la pandèmia.

El programa consta de més de 50 activitats que, de nou sota el lema Per l'abril lletres mil, aixopluguen les propostes de les biblioteques –"que són les que ens empenyen i les referents en aquesta festa", en paraules de Villegas–, els equipaments culturals, les llibreries i les editorials de la ciutat. La regidora destacava l'Espai de petits lectors a la plaça Maluquer, una experiència de dinamització de la lectura que portarà la biblioteca al carrer.

El Sant Jordi també entrarà al Museu a través d'una exposició on es mostraran els dibuixos sobre la llegenda de Sant Jordi fets pels alumnes de totes les escoles de 3r de primària de la ciutat. La Tela, per la seva banda, acollirà una mostra sobre la trajectòria de l'Editorial Alpina.

Activitats populars

A més de Roca Umbert, Llevant Teatre, el Cinema Edison o els centres cívics, les entitats de cultura popular i tradicional també hi tindran cabuda a través de les accions festives dels Xics, el Drac de Granollers, l'Agrupació Sardanista o l'Ateneu, amb la tradicional lectura popular de poemes d'arreu del món.

La fira del llibre i la rosa tornarà a la Porxada els dies 22 i 23 d'abril, de 10 a 22 h. També es recupera el pregó de Sant Jordi, a càrrec de l'escriptora de Cardedeu Alba Dalmau, i la trobada d'autors locals i comarcals. Hi haurà una parada específica amb les més de 70 novetats editorials de tots els estils que registrades els darrers 12 mesos. Tanmateix, com explicava Dolors Olmedo en representació dels llibreters, "el que no farem és portar els autors que van publicar durant la pandèmia, perquè no hi cabríem". La llibreria La Gralla també organitzarà l'acte de signatura dels autors forans coincidint amb el pont de Setmana Santa. "Aquest any cau així, però ho hem volgut mantenir", apuntava. Tot el programa es pot consultar aquí.

Lletres vives

La imatge de la campanya duu la signatura de l'il·lustrador granollerí Enric Lax. El seu cartell té un cert aire de conte infantil, amb una sèrie de personatges carretejant les lletres de l'alfabet i un drac gegant coronant la teulada de la Porxada. Per Lax, que també és professor en una escola d'art, el cartell "és un joc visual que transforma les lletres en personatges. Un joc que també es pot transportar a les escoles per donar vida i protagonisme al que per mi és el més important de Sant Jordi, que són les lletres".

Amb aquesta intenció s'ha creat el hashtag #lletresvives, al voltant del qual s'ha organitzat un concurs a les xarxes socials, amb premis consistent en vals per comprar llibres.

Edicions locals