Cinema compromès a l'Impacte!, el festival de cinema i drets humans de Catalunya

L'Edison serà una de les seus d'aquesta mostra documental descentralitzada

Cultura, Societat

Una imatge del documental 'Barricada: Imatges d’una ocupació forestal', que es projectarà diumenge
Una imatge del documental 'Barricada: Imatges d’una ocupació forestal', que es projectarà diumenge

En uns temps en què proliferen els festivals cinematogràfics dedicats als temes més variats, a partir de dijous el Cinema Edison es convertirà en una de les seus de l’Impacte!, el festival de cinema i drets humans de Catalunya, que celebra la segona edició. És una mostra descentralitzada, que es pot veure a Barcelona, Girona, Lleida, Granollers, Reus i la Seu d’Urgell.

El programa d’aquesta segona edició vol donar veu als silenciats i, sobretot, visibilitzar l’activisme social. “Els activistes, en referència a tots aquells que lluiten per un món més just i defensen el dret a una vida digna, són els protagonistes d'aquest festival de cinema compromès”, s’informa des de l’organització. “El voluntariat és especialment clau per lluitar contra la iniquitat i treballar a favor dels drets humans, la pau i la justícia global”, argumenta Oriol Porta, director del festival. L’activisme és avui “la força impulsora més gran” del canvi social. "Necessitem que la societat civil tingui un paper destacat en la construcció d'un món on primin els drets humans i la protecció del planeta", afegeix.

Des de dijous i fins diumenge la sala granollerina projectarà quatre documentals premiats internacionalment, en versió original subtitulada i acompanyats de curtmetratges. L’entrada tindrà un preu de 6 euros i hi haurà un abonament de 20 euros per a totes les sessions, que es podrà adquirir a les taquilles del cinema i en línia.

Com a novetat, aquesta segona edició incorpora la concessió de tres premis: a la millor pel·lícula, al valor humà i al millor curtmetratge, aquest darrer concedit pel públic. Aquestes peces breus es podran veure gratuïtament al web del festival i la plataforma Filmin programarà una selecció dels llargmetratges.

Les pel·lícules

Una declaració d’amor (dijous - 20 h) s’acosta a un home que ha passat 18 anys al corredor de la mort d'una presó nord-americana.

La infància d’Imad (divendres - 21.30 h) descriu el procés de desprogramació d’un nen yazidí segrestat i radicalitzat per l’ISIS.

Riu avall cap a Kinshasa (dissabte - 20.30 h) relata el viatge fins a la capital del Congo de les víctimes d’un conflicte entre els exèrcits d’Uganda i de Ruanda, que reclamen que se’ls indemnitzi.

Barricada: Imatges d’una ocupació forestal (diumenge - 20.30 h) documenta la vida d’un grup d’activistes climàtics alemanys que vivien en comunitat als arbres, a més de 30 metres d’altura, per impedir que el bosc fos destruït per construir-hi una autopista.

Edicions locals