Alba Barnusell promet ser una alcaldessa que 'escolti totes les veus de la ciutat'

Ha estat escollida alcaldessa amb els únics vots del PSC, mentre que ERC presentava Núria Maynou, i Junts, Ciutadans i Primàries votaven en blanc

Societat, Política

Alba Barnusell, amb el ceptre d'alcaldessa de Granollers
Alba Barnusell, amb el ceptre d'alcaldessa de Granollers | Xavier Solanas

Alba Barnusell i Ortuño (Granollers, 1979) ha promès aquesta tarda el càrrec d'alcaldessa de la ciutat en una sala de plens atapeïda i altres espais de l'edifici consistorial habilitats per seguir també el ple extraordinari, que ha comptat amb la presència de la ministra de Transports, Raquel Sánchez; el primer secretari del PSC, Salvador Illa; el president del Consell Comarcal i alcalde de Canovelles, Emilio Cordero; la regidora del PSC a l'Ajuntament de Barcelona Laia Bonet, i altres alcaldes vallesans, com el franquesí Francesc Colomé (Junts), el montornesí José A. Montero (En Comú), i els socialistes Josep Monràs i Óscar Sierra, entre altres.

Constituïda la mesa d'edat, amb Jordi Terrades i Maria Villegas, els regidors van procedir a la votació de la nova alcaldessa, que va rebre només el suport dels 13 regidors PSC, mentre que ERC presentava candidata pròpia (Núria Maynou rebia els 4 vots dels republicans), i Junts, Ciutadans i Primàres s'abstenien.

Ja amb el ceptre d'alcaldessa en mà, Barnusell assegurava que vol "escoltar totes les veus de la ciutat perquè amb les aportacions de tots plegats, avançarem més i millor" i assegurava accedir al càrrec amb "respecte, compromís, ganes, força i vocació de servei".

A l'inici de la seva intervenció, Barnusell ha explicat com al matí havia passejat "carretera amunt, carretera avall, com quan érem adolescents menjant pipes; una rutina que ja feien els nostres avis, aturant-nos a compartir conversa". "Això és Granollers", deia, com també altres indrets, "els racons, cadascú té els seus preferits, i la seva gent que fan especial la ciutat".

Barnusell reivindicava també la memòria de la ciutat, des de la més fosca del bombardeig del 1938 –"oi, àvia, que sempre m'ho expliques", es dirigia a Lola Gadea– a les històries que m'expliquen "en Portet, en Diumaró, l'Hermínia Jubany i altres de la casa de la cutillaire i el cor de Can Mariano", relatava en un discurs en què ha volgut recordar les arrels de la ciutat com a base per "al present i fer de Granollers una ciutat millor".

I també mirava enrere per reivindicar-se hereva i "agafar el testimoni d'aquell primer ajuntament de la democràcia encapçalat per l'alcalde Ballús" –present a la sala, com els altres tres alcaldes i l'alcaldessa que ha tingut Granollers fins ara (Josep Pujadas, Josep Serratusell, Carme Esplugas i Josep Mayoral)–, i també recordava el nom de les regidores el 1979 –Conce Navarrete, Rosa Illa i Anna M. Palé–.

I, evidentment, unes paraules per al "Mayo, el meu mestre, amb qui he treballat colze a colze, i he après durant uns quants anys a mirar la ciutat d'una manera diferent". "Em sento preparada i amb força per recollir el testimoni de tots vosaltres i fer una ciutat amb més oportunitats, més canyera, amb més arbres i més flors, on qualsevol persona vingui d'on vingui, sigui com sigui, estimi a qui estimi, trobi els braços oberts".

A banda de saludar i referir-se als representants polítics que l'acompanyaven, Barnusell, que fa mesos que pilota el tercer pla estratègic, ha assegurat que també segueix el camí que han escrit tots els comissaris d'aquests documents, des del primer, el desaparegut Josep Homs, fins als actuals, presents a la sala de plens. Un camí que també vol fer "amb els treballadors municipals, i amb el suport i la visió sempre crítica i necessària de la meva família i els meus amics. I, sobretot, un camí que vull fer amb tots els ciutadans i ciutadanes de Granollers, amb les vostres aportacions, mirades, queixes i suggeriments".

L'oposició li reconeix un tarannà dialogant

Precisament, tots els portaveus dels grups municipals de l'oposició li reconeixien un tarannà dialogant que s'ha palesat durant els anys de regidora, i desitjaven que l'actitud de Barnusell com alcaldessa fos la mateixa.

La portaveu d'ERC, Núria Maynou, celebrava que una dona estigui al capdavant de l'Ajuntament de Granollers i considerava que "ha de suposar una manera diferent de fer. Esperem que es noti el lideratge feminista, no només femení, que entengui que hi ha un Granollers divers que la majoria absoluta sovint ha oblidat".

Precisament, el socialista Jordi Terrades considerava que la nova alcaldessa, "preparada i connectada als problemes de la ciutat", té "una mirada ecologista, feminista i social", que "s'inspira en la socialdemocràcia vella i nova, és catalanista convençuda i respectuosa amb totes les formes d'expressió", afegia.

ERC retreia que "la nostra ciutat ha estat absent en el principal debat del país dels darrers anys, la independència". "Cal que l’esquerra espanyola que vostè representa en aquest consistori" -li etzibava Maynou a la nova alcaldessa entre murmuris dels seus companys de files– "vulgui superar aquest conflicte amb el diàleg".

Per la seva banda, el portaveu de Junts, Àlex Sastre, li prometia lleialtat institucional i "mà estesa per arribar a acords i fer avançar la ciutat". Sastre li advertia també que "haurà  de gestionar l'herència rebuda; renovar-la, imposar el seu toc, visió i empremta personal". Malgrat no haver presentat candidatura a la tria de batlle, Junts també advertia a Barnusell que no farà "un pas enrere a l'hora de presentar alternativa de govern".

El portaveu de Ciutadans, Jorge Pavón, li reconeixia "l'experiència" i se sentia convençut "que comptarà amb nosaltres, com ho ha fet fins ara en els projectes per presentar als Next Generation i en el tercer pla estratègic". També recordava aquesta voluntat de "consens i diàleg" en aquests projectes el portaveu de GxI-Primàries, Joan Ricart, que li reclamava una aposta més ferma per l'esport femení i l'urbanisme en perspectiva de gènere, alhora que celebrava dir "alcaldessa", com "un primer element de canvi interessant". El segon: el canvi generacional. "A mida que un es fa gran, pren decisions més prudents. Voldria que ara es prenguessin alguns riscos més a l'hora de fer la ciutat millor", deia.

El ple en què Alba Barnusell ha sortit com alcaldessa de Granollers ha acabat amb el cant d'Els Segadors, i una estona llarga d'abraçades i converses a la sala de plens.

El ple ha estat retransmès en directe per VOTV i el canal de Youtube de l'Ajuntament:

 

Edicions locals