Roca Umbert conservarà la memòria oral dels migrants arribats a Granollers

El projecte 'Arrelats' complementarà l'exposició 'Només d'anada', comissariada per Eulàlia Bosch i que es podrà visitar a Roca Umbert

Cultura, Societat

Presentació de l'exposició 'Només d'anada' i del projecte 'Arrelats' a la nau Dents de Serra
Presentació de l'exposició 'Només d'anada' i del projecte 'Arrelats' a la nau Dents de Serra | M.E.

"La lluita continua a un país que no és el teu i sent d'una minoria". Aquesta és una de les experiències del fet migratori que explica una granollerina sobre quan el seu pare va aconseguir arribar de l'Àfrica a Catalunya. I aquesta és també una de les moltes històries que està recopilant el projecte Arrelats, una iniciativa que neix amb la voluntat d’enregistrar els relats de les persones que han fet un viatge només d’anada. "Tots som fills, nets o besnets d'immigrants. Les ciutats són fruit d'un fet migratori", deia la regidora de Roca Umbert, Pietat Sanjuan, en la presentació del projecte de memòria oral a Roca Umbert.

A partir de la conversa entre dues persones, que es poden conèixer prèviament o no, s’enregistra un relat que explica la història de la persona migrada. "Conèixer la història dels nostres conciutadans ens fa més rics i millors com a ciutat", deia l'alcaldessa, Alba Barnusell.

Per això, Arrelats ha començat a gravar i transcriure converses que es guardaran en pots de conserva –amb un QR per escoltar-les i la versió en paper a l'interior i altres objectes vinculats a la història–, que "tindran un lloc preferent a la biblioteca de Roca Umbert. Ser patrimoni de la nostra fàbrica", deia el coordinador tècnic de Roca Umbert, Albert Soler.

De moment, gràcies a la col·laboració dels centres educatius de la ciutat s'han recollit uns 900 testimonis i pots. "L'alumnat s'hi ha engrescat i ho treballen des del punt de vista de la història i també de la llengua. S'han adonat que ningú és 100% d'un lloc", apuntava una mestra de l'Escola Jardí, en representació de la comunitat educativa.

El projecte s'ha ideat a través d'un grup impulsor compost per una quarantena de persones, entre les quals Dusan Tomic, arribat fa 20 anys a Granollers provinent de l'antiga Iugoslàvia, que considerava important haver-ser relacionat i explicat la seva experiència. També Adama Sylla, filla de migrant, hi va veure "l'oportunitat d'explicar els relats d'alguns que han contribuït a la ciutat i ja no ho poden explicar".

La visió artística

Arrelats neix com a activitat complementària a l'exposició itinerant Només d'anada, una proposta multidisciplinària comissariada per la filòsofa Eulàlia Bosch que parteix del poemari Solo Andata d’Erri de Luca, que va inspirar l’obra pictòrica de Piero Sachetto. "Sempre que parlem de migracions als mitjans veiem imatges terrorífiques i els infants s'acostumen a veure-les, però no hi ha res que els ajudi a tenir més informació. En canvi, amb les pintures abstractes de Sachetto tot es fa preguntes i permet la reflexió", assegurava Bosch.

L'exposició Només d'anada, que es va inaugurar el 2020 al Museu de la Immigració de Catalunya a Sant Adrià del Besòs, arribarà a Granollers el 21 d’abril i es podrà visitar a la nau Dents de Serra de Roca Umbert fins al 22 de maig. Inclou una instal·lació amb els poemes i els quadres dels dos autors italians, i una obra de l’escultor Ramon Aumedes, com a artista resident a Roca Umbert.

Bosch destacava les activitats paral·leles que l'exposició ha generat a tots els indrets on s'ha proposat i assegurava que "el treball previ i el que es farà durant l'exposició ens hauria de servir per adonar-nos que les arts i la filosofia són eines de primera necessitat".

Activitats

El programa d’activitats paral·lel inclou diàlegs oberts al públic i a estudiants de secundària amb persones reconegudes com l’escriptor ghanès Ousman Umar; el metge i voluntari Albert Bellvert; el periodista i polític brasiler Jean Willis; la directora del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, Imma Boj; l’escriptora afganesa Nadia Ghulam; l’economista hongaresa Yudit Kiss; l’escriptora Najat el Hachmi i la cantant Yolanda Sey.

"Volem que passin coses que no són habituals, com taules rodones en què joves estudiants estaran barrejats amb companys d'altres centres educatius de la ciutat i, a cada sessió, ningú marxarà sense haver-hi parlat", deia Soler, qui indicava que les sessions dels matins es dedicaran a l'alumnat de 4t d'ESO de la ciutat, però que a la tarda seran obertes. Els divendres es convocaran berenars per propiciar converses.

També hi ha programades una actuació musical amb Cordes del Món, l’espectacle de circ Quatre parets i un sostre de Sputniks_Cia i la taula rodona Migracions, diversitat i cultura popular catalana, en què participaran l’investigador Nicolás Barbieri, el gestor cultural Oriol Cendra i l’escriptora i sociòloga Marta Rovira Martínez.

Durant el cap de setmana s’organitzaran taules-cafè, visites comentades a l’exposició i activitats familiars com contes, jocs i cançons del món.

Qui vulgui enregistrar la seva història també ho podrà fer a Roca Umbert i a diversos espais de la ciutat, com ara les biblioteques, centres cívics, El Xiprer, el Centre de Normalització Lingüística i Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.

Edicions locals