El projecte 'Climatubers' converteix la ciutadania en activistes pel clima a escala local

Una exposició a la Biblioteca Roca Umbert serà el preàmbul d'una posterior jornada de debat al Cinema Edison

Cultura, Societat

Una de les imatges contingudes a l'exposició, mostrant el procés de treball durant els tallers
Una de les imatges contingudes a l'exposició, mostrant el procés de treball durant els tallers

A partir de dimarts i fins al 20 de maig es podrà visitar a la Biblioteca Roca Umbert l'exposició Climatubers: acció climàtica ciutadana, la primera visualització d'un programa més ampli de conscienciació i participació mediambiental.

El projecte Climatubers. Influencers for change està promogut per cinc països de la Unió Europea (Espanya, França, Itàlia, Àustria i Estònia), va començar el 2021 i té tres anys de durada. L'Ajuntament de Granollers s'hi ha sumat a través del Servei de Medi Ambient i Espais Verds i amb la coordinació de l'associació Ecoserveis.

L'objectiu és el d'actuar a escala local, motivant la ciutadania perquè pensi com li afecta la crisi climàtica en el seu dia a dia i animant-la a fer propostes de millora de ciutat a través de l'ús d'eines digitals.

La iniciativa s'articula a través de diferents tallers de vídeo participatiu que des d'octubre s'estan fent en barris climàticament vulnerable, amb grups reduïts de persones d'orígens, perfils i edats diversos. "Hem tingut alumnes des de 14 fins a 80 anys. Àvies de l'Espai Actiu, per exemple, que amb prou feines sabien enviar un WhatsApp i han acabat gravant vídeos. Al final, a tothom li ha acabat interessant i demanen més", explica Anna Sanmartí, tècnica de Climatubers.

"Quan parlem de crisi climàtica la percepció és que això no ens afecta, perquè és quelcom que passa al Pol Nord i a l'Amazones. Però quan baixem a problemàtiques ciutadanes, aleshores la gent té propostes a fer", afegeix.

Als participants se'ls demana que expressin les seves inquietuds, amb la convicció que el projecte tindrà difusió i les seves veus seran escoltades. Com apunta Sanmartí, "el vídeo participatiu és una eina interessant i té un punt d'acció social molt fort: veus crítiques, expressades sense filtres ni censures, però sempre oferint una solució, una crítica constructiva. Aquesta és una consigna del projecte".

L'exposició a la biblioteca aplega un seguit de fotografies fetes pels participants dels tallers, reflectint algunes de les problemàtiques que els amoïnen en el seu àmbit més proper, acompanyades per propostes de solucions.

Espai de debat al Cinema Edison

En un segon pas, els vídeos creats durant aquesta experiència de cocreació –enregistrats amb telèfons mòbils–, es podran veure el 2 de juny al Cinema Edison, en el marc de la 1a Mostra d'Audiovisuals i Crisi Climàtica.

La trobada comptarà amb ponències de comunicadors ambientals i activistes climàtics, cas de la periodista Pilar Sampietro, i diversos col·lectius, com Extinction Rebellion i l'associació Granollers Pedala. Per Anna Sanmartí "hi ha una intenció real que aquest dia la gent opini i parli; que tingui utilitat". A banda, les peces també quedaran allotjades al canal de YouTube del projecte Climatubers.

Edicions locals