Un Sant Jordi com els d’abans

Aquesta tarda més de 60 autors locals i comarcals s'aplegaran a la Porxada

Cultura

La llarga pandèmia ho va trasbalsar tot. Tant, que s’ha convertit en un punt de referència a partir del qual situar-nos en el temps. En aquest anhel per recuperar la normalitat perduda, la diada de Sant Jordi d’aquest any es dibuixa com una oportunitat d’or per tornar a ocupar els carrers amb optimisme. També com el tret de sortida d’una primavera que, climatològicament, no acaba d’acompanyar.

La imatge per excel·lència de cada Sant Jordi són les parades de venda de llibres i roses, un fet que es tornarà a fer evident el divendres 22 i el dissabte 23, a partir de les 10 h. Els lectors hauran d’encaminar les passes a la Porxada i al carrer d’Anselm Clavé. A l’aixopluc de la Porxada en trobaran quatre, les pertanyents a les llibreries Abacus, la Gralla, PaperIdea i Santa Anna. La llibreria Carbó aquest any hi serà absent. A aquesta oferta cal afegir la parada dedicada als autors locals.

Les paradetes a la carretera s’ubicaran a la vora de la Fonda Europa i seran tant de llibreries de la ciutat -cas d’Abacus, que repeteix, o la Buñuel- com d’altres tipologies, com l’Editorial Alpina, el restaurant llibreria Anònims, la botiga Illa Sports o una distribuïdora de còmics per internet sense botiga física.

Totes les llibreries també podran posar paradeta al carrer, davant del seu establiment. Aquesta és l’opció que ha triat Carbó, la llibreria papereria Molins i la llibreria Yuyucomics.

Pel que fa a les parades de vendes de roses, les localitzacions són similars. Tres s’ubicaran a la plaça de la Porxada i set a la carretera, en el tram comprès entre la plaça de Maluquer i Salvador i la Fonda Europa. A banda, set floristeries més de la ciutat posaran paradeta al carrer, al davant de la botiga.

I encara hi haurà un nou espai, perquè dissabte l'associació de veïns i veïnes del barri de l'Hostal organitzen una paradeta de venda de roses davant del Centre Cívic Nord, de 8 a 18 h.

Trobada d’autors locals i comarcals

Enguany la collita editorial de quilòmetre 0 dels darrers 12 mesos és generosa. Només els autors granollerins o estretament vinculats a la ciutat ja sumen 36 títols, majoritàriament escrits en català. L’excepció és la narrativa per a adults, on totes les referències són en castellà i pertanyents a gèneres molt codificats, de la novel·la històrica al terror.

Tothom hi podrà trobar alguna lectura al seu gust -des dels llibres d’història fins als de desenvolupament personal-, però és innegable que la narrativa infantil i juvenil i els àlbums i contes il·lustrats estan vivint un moment d‘expansió. També la poesia, que té un públic fidel.

La fotografia dels autors de la comarcal -divendres, a la plaça de la Porxada, de 17 a 20 h- s’haurà de fer amb un gran angular perquè, de moment, la trobada aplegarà 61 noms confirmats. I encara pot ampliar-se.

Com a novetat, les intervencions s’han volgut agrupar en 9 blocs d’entrevistes temàtiques, dinamitzades per la periodista cultural Clara M. Clavell. En acabat, donaran pas al pregó de Sant Jordi (19.30 h)

Els autors confirmats que intervindran a la trobada a la plaça de la Porxada són els següents:

Novel·la

Xavier Alfaràs

Daniel Banegas

Xavier Barroso

Yaiza Berrocal

Arian Botey

Laia Centellas

Òscar Esteban

Àngels Fitó

Luis Gausachs

Maria José Hernández

Marina Martori

Gemma Minguillón

Lluís Oliván

Iván Paterna

Maria Assumpta Redondo

Teresa Sagrera

Beatriz Sánchez

Jordi Sugranyes

Laurentino Vélez

Irònics i sarcàstics

Jordi Masó

Jordi Riera

Editorial Alpina (llibres no de muntanya)

Núria Bussom

Montse Garriga Paituví

Marina Miralles

Miquel Carandell i Núria Viladevall 

Esport, feminisme i assaig

Anna Ballbona

Carme Ballús

Abert Gallín

Alba Nogueras

Joan Sorolla

Natura i muntanya

Òscar Farrerons

Josep Gordi

Martí Nadal (en representació de l’Editorial Alpina)

Andreu Pujol

Poesia

Cristina Álvarez

Francesc Circuns

Jesús Gasco

Rubén Martínez

Esteve Plantada

Rosa Serra i Mònica Paradís

Coaching i autoajuda

Oriol Brutau

Núria Molina

Novel·la juvenil

Ariadna Herrero

Albert Juvany

Judith Perich

Literatura infantil

Irma Borges

Eulàlia Canal

Montse Cervera

Tundra de San Martín

Anna Estapé

Agnès Ferrer

Elena Frauca

Oriol Garcia Molsosa

Magdalena López

Emma Piquer

 

Edicions locals