'Sonidos y sonados', 40 anys ininterromputs en antena

El programa de música, conduït per Paco Garcia, es va estrenar el març de 1982 com a Porxada Rock

Cultura, Societat

Paco Garcia als estudis de Ràdio Granollers
Paco Garcia als estudis de Ràdio Granollers

Joe Cocker, Steely Dan, Queen, David Bowie, Steve Miller Band i Simple Minds van ser alguns dels artistes que el 27 de març de 1982 van sonar a Sonidos y Sonados –llavors amb el nom de Porxada Rock–, el programa de Ràdio Granollers més longeu, no només de l'emissora municipal, sinó també de la comarca. De fet, l'espai, dirigit i presentat des de fa quatre dècades per Paco Garcia, està dins la dotzena dels més antics de la història de tota la radiodifusió estatal.

En el seu 40è aniversari, Sonidos y Sonados tornava a emetre aquell primer programa, ara ple de clàssics. En el següent es veia com manté el mateix gust per la música sense tancar-se a estils concrets, sinó mantenint un llistat eclèctic per als amants no només del rock, sinó del pop, el blues, el flamenc, el funk o el jazz. Quatre dècades després sonen, per exemple, Lori Meyers, Zoo!, Robert Rodrigo i els veterans ZZ Top i Los Suaves. A més, des de fa un mes, els programes estan farcits de felicitacions pels 40 anys de discogràfiques, empreses de management i locals que han col·laborat amb Garcia i han gaudit com ell de la música del darrer mig segle –inclòs el segell de Chicago (EUA) Alligator Records–.

De fet, Paco Garcia es va iniciar en la música com a venedor. "Comprava discos per bars i discoteques; vaig arribar a subministrar música a una trentena de locals", explica el tècnic de Ràdio Granollers, qui havia dut discs a locals mítics del Vallès Oriental com El Cargol Pelut i La Lluna. I és així com, un dia, en un pub, un tècnic d'una incipient Ràdio Granollers li va proposar que fes un programa de música. "Vaig presentar una maqueta al llavors director, Lluís Diumaró. En un primer moment no es veia clar perquè el programa era en castellà [Garcia és d'origen Extremeny], però finalment el van acceptar i el fet de fer-lo en castellà m'ha permès amb el temps i gràcies a Internet tenir oients dels Estats Units i l'Amèrica del Sud", assegura Garcia. Així naixia Porxada Rock, que posteriorment, quan Ràdio Granollers es va reconvertir amb l'emissora supramunicipal Ràdio7 Vallès, va perdre la referència al nom del símbol granollerí per batejar-se ja en Sonidos y sonados.

És difícil imaginar la quantitat de vinils, CD, cassets i arxius mp3 que Paco Garcia ha anat acumulant i col·leccionant al llarg dels 40 anys de programa. Aquest amant del rock progressiu reconeix que "ha estat un plaer poder treballar que m'agrada" i, entre altres alegries, aquest tècnic i locutor va poder entrevistar al seu músic preferit, Peter Gabriel, per a un programa que, tot i mantenir-se en una emissora municipal, viatja per tot el món gràcies al seu web. "Encara que em jubili de la ràdio, seguiré fent el programa, i tindré llibertat per cedir-lo, si me'l demanen, a ràdios d'arreu", diu l'anima mater de Sonidos y sonados.

 

Edicions locals