Ramon Aumedes participa en l'exposició col·lectiva 'Només d'anada', a Roca Umbert

La mostra s'emmarca en un projecte més ampli que reflexiona sobre el fet migratori

Cultura

L'aportació de l'artista Ramon Aumedes a l'exposició
L'aportació de l'artista Ramon Aumedes a l'exposició | C. R.

De dijous a diumenge i fins al 22 de maig es pot visitar a la nau de Dents de Serra l'exposició col·lectiva Només d'anada. La mostra és un dels elements que integra un projecte multidisciplinari sobre els viatges migratoris, organitzat per Roca Umbert i l'Ajuntament de Granollers en col·laboració amb el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí i el Museu d'Història de la Immigració de Catalunya.

La curadora Eulàlia Bosch ha unit tres veus en un mateix discurs. En primer lloc, la del poeta italià Erri de Luca, que amb els seus versos descriu els viatges dels desplaçats subsaharians que arriben a les costes de la Mediterrània, a la recerca d'un futur millor.

En segon lloc, el pintor Piero Sachetto, també italià, colpit i inspirat per aquests versos, tradueix el patiment dels immigrants en una obra pictòrica de formes, colors i textures. A les peces de l'exposició s'hi pot reconèixer el cel, les sorres del desert i de la platja, les aigües salabroses, el sol, la nit, els horitzons. El paisatge, sovint inclement, que acompanya el trànsit d'aquests viatges forçats. 

Finalment, un artista amb residència a Roca Umbert, Ramon Aumedes, contribueix a aquest diàleg creatiu a tres bandes a través de Mirades perdudes, una instal·lació feta a partir de peces blanques i polides que col·loca a terra perquè l'espectador les pugui trepitjar, preferiblement descalç. Al seu voltant pinta amb fang sobre grans làmines de cartó i que delimiten un perímetre obert i tancat alhora.

Edicions locals