'Trencadís', un original mosaic sonor a partir de poemes catalans musicats

És la carta de presentació de l'OMAC, un projecte impulsat per joves creadors i intèrprets de músiques d’arrel

Cultura

Concert de presentació de l'OMAC i estrena de 'Trencadís' al Teatre Kursaal de Manresa, dins la Fira Mediterrània 2021
Concert de presentació de l'OMAC i estrena de 'Trencadís' al Teatre Kursaal de Manresa, dins la Fira Mediterrània 2021

Trencadís és la producció inaugural de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC), que dissabte (20 h) arriba al Teatre Auditori. El muntatge es basteix a partir d'una dotzena de poemes musicats de poetes i poetesses dels Països Catalans, com Enric Casasses, Josep Pedrals, Clara Fiol, Anna Gual, Rosa Vilanova,  Sònia Moya o Juana Dolores Romero.

Daniel López ha compost l'espectacle i també el dirigeix. Tot plegat, un mosaic sonor amb més de trenta músics en escena i la veu de la cantant solista Anna Ferrer. En paraules dels seus creadors, "un concert que explora formes musicals ancestrals de transmissió oral per transformar-les, aprofitant la versatilitat tímbrica sense precedents de l'OMAC".

El projecte

L'OMAC és una iniciativa impulsada el 2019 pel compositor garriguenc Marçal Ramon, entre d'altres. Aplega intèrprets professionals d'arreu del país provinents de diferents estils musicals -la clàssica, el jazz, la cobla o la música tradicional- però tots ells emparentats per l'ús d'instruments de la música d'arrel. Així, les habituals seccions de corda, vent o metall estableixen un diàleg amb la gralla, la tenora, l'acordió, el flabiol o el tiple, aportant una varietat acústica molt original.

L'objectiu de la formació és el de crear cada dos anys una producció original, amb compositors i intèrprets diferents. Obres caracteritzades per un esperit d'innovació i d'experimentació, que transitin per una frontera sonora entre la música moderna i contemporània. També una plataforma pels compositors emergents i un altaveu per a la cultura popular.

Edicions locals