La fira de l'Ascensió fa un gir temàtic cap a l'economia verda i físic cap al riu

Entre el 24 i 29 de maig, se celebrarà la 70a edició amb una mostra de l'economia verda i circular al parc firal, i una festa del formatge i una mostra d'oficis al centre

Cultura, Societat, Economia

Presentació de l'Ascensió 2022 a la Sala Tarafa
Presentació de l'Ascensió 2022 a la Sala Tarafa

La 70a edició de les Fires i Festes de l’Ascensió, que se celebraran del 24 al 29 de maig, és "un projecte que reneix i creix, com comunica la imatge d'enguany", deia dimarts la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Giménez, a la presentació d'aquesta edició repensada després de set dècades de tradició i de dos anys d'aturada per la pandèmia. L'alcaldessa, Alba Barnusell, assegurava que s'ha apostat pel canvi, però sense renunciar als orígens, de manera que l'"Ascensió serà "un punt de confluència de la cultura, la tradició, l'empresa i també del compromís per a la transició verda i la sostenibilitat".

Així, Giménez  explicava com s'ha renovat la proposta del parc firal i s'han incorporat altres mostres al centre. En aquest sentit, el director d'aquesta nova edició, Gregori Vizcaino, destacava "la pluralitat de fires" de l'Ascensió i la Fira de l'Economia Verda i Circular (EVC) en substitució de la carpa multisectorial al parc firal. A més, "hem obert la fira al riu, de manera que la mostra s'ha distribuït diferent", descrivia. Així, el parc firal, amb més d'un centenar d'expositors, tindrà tres principals pavellons: l'EVC, l'espai gastronòmic Menjar bé i el Market, així com un altre sector dedicat a la mobilitat, amb l'habitual mostra de vehicles d'ocasió –que a la llarga acabarà sent de vehicle elèctric–.

La Fira EVC, doncs, se centra en un àmbit temàtic, tenint en compte que "en general, les fires d'àmbit local tenen un futur incert, de manera que hem volgut que la fira comercial convisqui amb una mostra, que inclourà conferències, exposicions a cada pavelló i taller didàctics", detalla Vizcaino. De fet, el 25 i 26 de maig l'Hotel Ciutat acollirà també unes jornades tècniques a l'entorn de l'economia verda. De fet, l'Ascensió és un "projecte per al públic de sempre, però que també vol rebre nou públic de fora", de manera que es difondrà també a mitjans generalistes com TV3 i RAC1.

D'altra banda, l'Ajuntament aprofitarà la fira de l'EVC per presentar l’Oficina de Rehabilitació Energètica d’Habitatges, un servei gratuït d’assessorament a propietaris i comunitats de veïns per assolir habitatges més confortables, saludables i eficients. Assessorament tècnic especialitzat per reduir el consum energètic, disminuir les emissions de CO2, millorar el confort dels habitatges i la seva revalorització i accedir a subvencions.

Mostres al centre

La proposta de mostres es diversifica, de manera que la plaça de l'Església acollirà els 14 expositors de la Cheese party, un mercat del formatge que vol posar en valor el productor i difondre l'oferta, amb la participació de la DO Alella, que farà maridatge amb taules de formatge. L'espai, doncs, comptarà amb un servei de tast i estarà amenitzat amb música en directe.

La Porxada també serà protagonista a l'Ascensió i acollirà una mostra d'oficis tradicionals, amb un bufador de vidre, un tallador, un ninotaire, un cisteller, un picapedrer, un forjador, un llauner, un sabater i un ceramista, "oficis antics que actualment tenen demanda i connecten tradició amb transició verda", deia l'alcaldessa.

Finalment, la consolidada fira JugarxJugar deixa el parc firal i es trasllada a Roca Umbert, "en un format més professional, que podrà atraure públic més especialitzat", apuntava Vizcaino. Així, de divendres a diumenge, s'hi instal·laran 17 expositors, en una edició en què s'incrementa la presència d'editorials de jocs de taula i en què l'organització de les activitats canvia de ludoteca lliure a la dinamització personalitzada de taules de joc. A més, a banda d'una nova edició del Concurs Ciutat de Granollers, també es crea el premi Ludo Qualitas, que vol convertir-se en una marca de qualitat i referent de tot l'Estat.

Tornant a la imatge de l'Ascensió 2022, Giménez recordava que manté la A com a marca de referència, però "convida a fer un recorregut circular per tots els espais de la fira, simbolitzats amb diferents colors, que són punt de trobada per compartir coneixement".

Les festes amb tradició, música i una Passada dedicada al clown

Les festes de l'Ascensió també han volgut repensar-se per ampliar el programa, que, tal com explicava la regidora de Cultura, Maria Villegas, tindrà quatre eixos. El primer serà la tradició i gràcies a les entitats de cultura popular –Blancs i Blaus recuperen l'Ascensió als Sheila, Amics dels Gegants farà el passacarrers, Xics farà diada a la Porxada i, amb Diables, convidarà Joan Garriga i Carles Belda a un concert als Jardins de Lluís Companys.

El segon, la creativitat, se centra en el Fem un llibre –la construcció d'un volum gegant il·lustrat que per 41a vegada impulsa el Casal del Mestre amb La Gralla i la col·laboració de l'alumnat de l'institut Celestí Bellera i il·lustradors professionals–.

Com és habitual el tercer eix són les arts de carrer, amb la Passada de l'Ascensió, que enguany tindrà com a protagonisme el món dels clowns amb el títol La Pallassada, una passada de nassos, amb companyies i pallasses com Bleda, Bergamotto Company i Cia Bucraá, entre d'altres.

Finalment, pren protagonisme com a quart eix la música, amb el concert jove amb La Sra. Tomassa, la nit de taverna amb la Polifònica de Granollers, els Amics de la Unió al Teatre Auditori i la ballada de swing amb Lindyfrogs a la plaça Maluquer.

Edicions locals