La 6a edició del festival Panoràmic reflexionarà sobre els paisatges artificials

La mostra desdoblarà l'activitat a Granollers i Barcelona, entre octubre i novembre

Cultura

La imatge del festival, un paisatge sintètic obra del creador multimèdia Gerard Toledano
La imatge del festival, un paisatge sintètic obra del creador multimèdia Gerard Toledano | Panoràmic

El Panoràmic, el “festival de cinema, fotografia i més”, va perfilant la imatge, temàtica i continguts de la sisena edició, que se celebrarà del 20 d’octubre al 27 de novembre. La mostra està organitzada per l’escola Grisart i promogut per l’Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts.

Els continguts tindran com a centre de gravetat el concepte de “quart paisatge”, en referència als paisatges artificials i els entorns digitals. N’és una prova la imatge gràfica del festival, un paisatge virtual generat amb Unreal Engine, un programari utilitzat en el desenvolupament de videojocs i altres aplicacions interactives i de realitat virtual, creat pel  creador multimèdia Gerard Toledano.

Des de l’equip directiu s’indica que “totes les creacions artístiques presentades giraran al voltant d’aquest concepte, debatent, interrogant, reflexionant o obrint noves vies d’investigació que defugin de la representació clàssica: què és el paisatge? i quin és el futur que s’esdevindrà?”. Així, els artistes faran aportacions des de les perspectives més diverses: l’ecologia, la natura, la investigació científica, els animals domèstics, la indústria alimentària, el maltractament animal, els metaversos o les recreacions virtuals, entre altres. 

De moment, alguns dels artistes que ja han confirmat la seva presència són Txema Salvans, Jaume Parera Casals, Mayra Martell o Paula Bruna.

Com l’any passat, el festival -que  estrena nova web- tornarà a tenir doble seu de manera simultània, a Granollers i a Barcelona, i programarà exposicions, projeccions, debats, tallers i conferències en diferents espais culturals de les dues ciutats. A Granollers, s’estendrà per Roca Umbert Fàbrica de les Arts -que acollirà el gruix de la programació-, el Museu de Granollers, el Museu de Ciències Naturals, el Cinema Edison, el Teatre Auditori de Granollers, els refugis antiaeris, l’Adoberia i diferents carrers de la ciutat.

Convocatòria oberta

Coincidint amb l’anunci, el festival obre als autors nacionals la convocatòria artística Open Panoràmic. Fins al 30 de maig les bases admeten obres en format audiovisual basades en fotografies, vídeos, textos, infografies, webdocs o la hibridació d'algunes d'aquestes tècniques. Les obres presentades poden tenir caràcter documental, experimental o ser un assaig visual. Les peces que resultin seleccionades seran exhibides a Roca Umbert i al centre d’art la Capella de Barcelona. El primer premi tindrà una dotació econòmica de 1.000 euros.

Edicions locals