'He après pencant molt; no m'ha calgut anar ensenyant títols'

L'il·lustrador i director d'art Ivan Boix oferirà dijous una xerrada a la Nau B1 en el marc del cicle 'Amb G de Granollers

Cultura, Societat

'He après pencant molt; no m'ha calgut anar ensenyant títols'
'He après pencant molt; no m'ha calgut anar ensenyant títols' | Ivan Boix

La clau de l'èxit és "pencar molt", assegura l'il·lustrador cardedeuenc Ivan Boix, qui dijous 19 (19 h) a la sala Nau B1 de Roca Umbert, oferirà una xerrada en el marc del cicle Amb G de Granollers, que convida talents locals de professions singulars. I és que Boix fa més de 20 anys que treballa per Disney, primer com a freelance i actualment a través d'Iboix Estudi, una firma que aplega 12 artistes i de la qual Boix és el director d'art. Des de l'estudi es creen il·lustracions per als llibres oficials de les pel·lícules de Disney i Pixar, així com imatges per als parcs d'atraccions i els creuers de la companyia.

Tot plegat va començar, però, de ben petit, seguint el referent del seu pare, dibuixant de còmics Joan Boix. "Em ve de família i hi tenia traça. La formació inicial la vaig fer a l'estudi del pare", explica l'Ivan, que amb només 16 anys ja va guanyar un concurs estatal de còmics de l'editorial del sector Toutain, que llavors publicava la revista Zona 84. "Allà vaig fer els meus primers dibuixos remunerats, llavors feina ciència-ficció per a adults", explica Boix, que poc s'imaginava que acabaria fent dibuix infantil.

A la vida, però, s'han d'anar entomant les oportunitats que arriben. Així que, poc després, començava a treballar a l'estudi Comicon de Barcelona, que compta amb clients que tenen llicència Disney, de manera que proporcionava dibuixos a aquestes empreses. Boix va fer un pas endavant molt rellevant gràcies a la seva iniciativa: "un dia vaig agafar el cotxe i em vaig plantar a Disney París, a parlar amb el director d'art de Disney Europa, que coneixia els meus treballs i que va començar a donar-me feina directament", recorda l'il·lustrador que va passar de ser un freelance a poder muntar un equip de treball.

Quan el departament de París de Disney va tancar, va començar a fer feina directament per Disney EUA, per a qui anualment Iboix Estudi fa una seixantena de llibres oficials de les seves pel·lícules, així com altra mena de marxandatge per a la marca amb negocis arreu del món. "He après treballant. Per sort en el nostre sector no has d'anar ensenyant màsters, sinó demostrant que en saps", diu. "No he mirat el rellotge. M'ha agradat molt el que he fet i les hores m'han passat volant", conclou.

El pas de muntar l'escola

D'uns anys ençà, Boix va anar derivant feina de dibuix als seus companys d'equip, de manera que es va centrar en la direcció d'art de l'estudi. El fet de delegar també li va permetre arrencar l'escola de dibuix, primer a Cardedeu i, passats 2 anys –quan ja va quedar petita–, a Granollers, a l'espai de l'avinguda Francesc Macià. L'Escola Iboix es va gestar en el mateix estudi d'il·lustració: "Formàvem la gent amb la mentalitat que treballessin amb nosaltres. Però un dia vam pensar que no tot era Disney i que cada dia hi havia més feina per als dibuixants, en videojocs o el món 3D, per exemple", explica Boix. I així neix una escola que fa una formació molt específica, orientada al món laboral i que rep alumnes no només de fora del Vallès, sinó "de fora de Catalunya que venen a viure a Granollers".

Edicions locals